Uppgifter om domarstrejk skakar SHL

Uppdaterad
Publicerad

Med tre veckor kvar till SHL-premiären hotar flera av domarna att gå ut i strejk. Det handlar om ett missnöje med domarbasen Ulf Rönnmark som uppfattas som maktfullkomlig.
– Vi vet att det finns synpunkter på vad vi måste förbättra och vad som har fungerat bra. Uffe jobbar med de frågorna men han har bara varit ett år som domarchef, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren till Aftonbladet.

Elitdomarföreningen, EDF, ställer nu ett krav på SHL.
Man kräver domarbasen Ulf Rönnmarks avgång. Om inte detta sker hotar man enligt Aftonbladet med strejk, något som kan få stora konsekvenser för SHL, som inleds om bara drygt tre veckor, den 15 september.

När SVT Sport når SHL:s VD Jörgen Lindgren tonar han ner uppgifterna om att det skulle vara en konflikt som skulle hota premiären.

– Tänk dig att du får en ny chef, då kan det finns saker som man kan ha synpunkter på, vilket är helt naturligt. Vi känner till att det finns synpynkter. Under mina år har jag haft tre domarchefer och det har alltid varit synpunkter oavsett vem det varit, säger Lindgren till SVT Sport och vill inte gå in på hur kritiken mot Rönnmark ser ut utan pekar på andra orsaker.

– Det kan vara så att ett nytt ledarskap leder till besvikelse och att man själv som domare velat döma fler matcher, med ökade krav kommer det gnissel, vilket är helt naturligt, säger Lindgren.

Han tillbakavisar uppgifterna om att premiären skulle vara hotad på något sätt.

Samtalade med elitdomarföreningen i dag

– Vi hade ett bra samtal med Elitdomarföreningen och deras ordförande Leo Takula i förmiddags och vi är lösningsorienterade, så det finns ingen oro inför premiären, säger Lindgren.

I SHL finns det 19 personer som är huvuddomare inför den kommande säsongen. Dessutom finns det 21 linjemän. 

Under torsdagen ska domarna ha sin upptaktsträff på Bosön på Lidingö utanför Stockholm. Nu hotar flera domare med att inte dyka upp på utbildningen, och det kan innebära att de inte dömer SHL-matcher.

Ulf Rönnmark tog över jobbet som domarchef inför förra säsongen då han efterträdde Peter Andersson. Innan dess hade Rönnmark jobbat med marknadsfrågor hos SHL. Han har också en lång karriär som elitdomare bakom sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer