VM-guld till Finland – efter Sveriges kollaps

Finland är världsmästare 2018.

Sverige kvitterade till 2–2 i början av den tredje perioden – men tappade sedan allt.

6–3-förlusten innebär att Finland försvarar världsmästartiteln för andra gången i historien.

– Det är åt helvete, säger målskytten Alexander Galante Carlström till SVT Sport.

För andra gången sedan innebandy-VM invigdes går Sverige titellöst från två raka mästerskap.

Framför en rekordpublik på 16 276 åskådare i Prag åkte Sverige på sin största finalförlust någonsin. Finland drog ifrån med tre snabba mål i mitten av den sista perioden och vann med 6–3.

Stora segerorganisatörer blev Peter Kotilainen och Juha Kivilehto med två mål vardera.

Sverige kvitterade

Sverige, som sent i går vann semifinalen mot Schweiz på straffar, såg märkbart trötta ut i inledningen av finalen. Redan efter fyra minuter kunde 36-årige Kivilehto ge Finland ledningen, som i inledningen av den andra perioden utökades till 2–0 via Kotilainen.

Sedan vaknade Sverige. Knappt fyra minuter senare reducerade Alexander Galante Carlström i powerplay.

I inledningen av den tredje perioden såg det ut att bli match igen när Alexander Rudd kvitterade med en stenhård backhand.

Tre snabba mål: ”Åt helvete”

Men hoppet blev kortvarigt. Inom loppet av tre minuter i mitten av den tredje perioden kunde Finland göra tre snabba mål via Kivilehto, Kotilainen och Nico Salo.

– De gör mål på sina chanser, vi gör inte mål. Deras tredjeformation gör i stort sett alla deras mål, de var helt enkelt bättre på att ta vara på chanserna, säger målskytten Galante Carlström till SVT Sport.

Sverige reducerade återigen genom Rudd på straff med fem minuter kvar, men efter intensiv svensk press kunde Finland sätta spiken i kistan i öppen kasse med två minuter kvar av matchen och säkra sin fjärde VM-titel.

– Det går inte att beskriva, det är åt helvete, säger Galante Carlström.

Sverige-Finland, VM-final 3-6

0-1 Juha Kivilehto (4')

0-2 Peter Kotilainen (24')

1-2 Alexander Galante Carlström (28')

2-2 Alexander Rudd (43')

2-3 Kivilehto (47')

2-4 Kotilainen (49')

2-5 Nico Salo (50')