Foto: Bildbyrån

Wijk dubbelt historisk i Sveriges överkörning

Uppdaterad
Publicerad

Anna Wijk blev i den första perioden av gruppspelsmatchen mot Lettland historisk. Framspelningen till Moa Gustafsson betydde att hon nu är den poängbästa spelaren i VM:s historia. Dessutom slog hon landslagsrekord.

– Det känns bra. Skönt att det är avklarat så kan vi släppa det, så kan jag njuta av det efter karriären, säger Wijk till Kanal 9.

Anna Wijk har fått en kanonstart på mästerskapet och hade efter två matcher stått för nio assistpoäng. Det bidrog till att hon sammanlagt gjort lika många poäng i VM som Emelie Lindström, 73 stycken.

Wijk fortsatte spela fram till mål i matchen mot Lettland. Efter 10.58 av den första perioden spelade hon fram Moa Gustafsson till 2-0 och gick upp på 74 poäng.

182 landslagspoäng

Assisten betydde att Wijk även satte nytt landslagsrekord. Hennes 182 poäng betydde att hon gick förbi samma Lindström även i den kategorin. Dessutom ”stal” hon Emelie Lindströms poängrekord i SSL i november.

Sverige stormar mot tredje raka vinsten och gruppseger. Anna Wijk fick även göra sitt första mål för turneringen och ytterligare en assist. Sverige vann med 16-1 i och har sammanlagt 49-4 i målskillnad.

– Det känns som vi har powerplay hela tiden. Det gäller att köra och skjuta mycket, säger Isabell Krantz till Kanal 9.

I och med att Schweiz enkelt vann sin match mot Polen blir de gruppeta i sina grupp. Det betyder att om Sverige och Finland, som möts i de fyra föregående finalerna, ställs mot varandra i semifinal.

– Det är roligt med lite förändring och inte alltid möta dom i en final.

I går: Wijk tangerade rekordet i storsegern

MATCHFAKTA

Sverige-Lettland 16-1

(4–0, 6–0, 6–1)

Sverige: Moa Gustafsson 4, Sofia Joelsson 2, Amanda Delgado Johansson 2, Moa Tschöp 2, Johanna Hultgren 2, Stephanie Boberg, Anna Wijk, Alice Granstedt, Isabell Krantz.

Lettland: Simona Grapena.

Publik: 113.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.