Sverige har inlett en förstudie om att arrangera OS 2030. Nu visar även Schweiz intresse. Foto: Bildbyrån

Schweiz kan bli motkandidat till Sverige-OS

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige görs en förstudie som kan leda fram till en ansökan om vinter-OS 2030. Nu kanske Schweiz kan bli en motkandidat.

Schweiz olympiska kommitté har beslutat att inleda samtal med Internationella olympiska kommittén (IOK) om en eventuell ansökan om vinter-OS.

Schweiz har inte sagt att man skulle kunna vara intresserade av vinterspelet om sju år utan endast att man vill undersöka om man skulle kunna leva upp till IOK:s kriterier, skriver den schweiziska olympiska kommittén i ett uttalande, uppger sajten Inside the games.

”Detta för att IOK:s kriterier har förändrats. Under de kommande månaderna ska vi tillsammans med vinteridrottsförbunden visa hur ett vinter-OS i Schweiz skulle kunna se ut under de nya kriterierna”, säger ordföranden Jürg Stahl, enligt Inside the games.

Sveriges delrapport klar 20 april

Schweiz har tidigare hoppat av en OS-kandidatur om spelen 2030 tillsammans med Frankrike och Italien.

IOK har inte lyckats hitta någon kandidat till spelen 2030 och har därför kontaktat Sveriges olympiska kommitté (SOK) med en inrådan om att göra en förstudie.

SOK, som sökte OS 2026, ska den 20 april lämna lämna en delrapport av förstudien, som man hoppas ska vara klar före sommaren. Om den faller väl ut går man vidare till steg 2 (”löpande dialog”) och sedan eventuellt också steg 3 (”målinriktad dialog”) i den nya trestegsprocess som IOK använder för att bestämma var spelen ska arrangeras.

IOK-chefen: Fler länder intresserade av OS 2030 (14 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi (till vänster) avslöjar att SOK har konkurrens om vinter-OS 2030. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.