Luleås sent spräckta nolla gav rond nr 1 i SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att gå till förlängning i den första SM-finalen mellan Linköping och Luleå eftersom inget lag verkade kunna göra mål på två storspelande målvakter i Stångebrohallen. Men med 1.08 kvar av matchen klippte Ronja Savolainen in 1-0 och Luleå tog hem rond 1 i tungviktsmötet. Man har nu två matchbollar hemma i Luleå under påsken.

– Nu längtar vi till vår hemmaborg Delfinen, säger Emma Nordin.

Nordin fick pucken på sig vid målet. Den styrdes via henne i mål.

– Det var en höftare och in, alla räknas, otroligt skönt. Det var fantastiskt och jag har längtat efter det här så länge i och med att jag inte fick vara med sist och fantastiskt kul att det är igång, säger Luleås Emma Nordin, som dock inte fick målet, till SVT Sport.

Det var trångt framför Florence Schelling i Linköpings mål. Hon blev skymd.

– Det var surt att förlora när det återstod en minut. Jag vet faktiskt inte hur pucken gick in, säger Schelling.

Efter tekning gick pucken upp till Savolainen vid blålinjen. Hon sköt ett högt skott som ändrade riktning och ställde Schelling i LHC-kassen. Det var en ödesdiger icing som föregick tekningen i Linköpings zon.

– Det var en match som kunde gått hur som helst, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Under matchen hade lagen var sin ramträff.

LÄS OCKSÅ: Så ser du finalserien i SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.