Almtuna deppar efter att ha åkt ur Hockeyallsvenskan Foto: Bildbyrån

Almtunas lagbygge påverkas av Panterns kris

Uppdaterad
Publicerad

Panterns kris, där 7,5 miljoner krävs för att rädda elitlicensen, påverkar Almtunas arbete inför nästa säsong. Det då Almtuna skulle vara laget som får spela i Hockeyallsvenskan om Pantern elitlicens försvinner.

– Vi arbetar med två skuggbudgetar, säger Almtunas klubbchef Robert Lif till SVT Sport.

Almtuna åkte i år ur Hockeyallsvenskan efter dramatik i sista kvalserieomgången mot Kristianstad, som tog sig förbi Almtuna och gick upp i Allsvenskan. Men Almtuna hamnade på en tredjeplats i kvalserien, och är därför nästa lag på tur om det är så att Pantern tvingas lämna ligan på grund av de ekonomiska problem de har.

Och Almtuna är givetvis medvetna om situationen som kan uppstå.

– Som vi jobbar nu är det till ett slagkraftigt division 1-lag. Vi har två skuggbudgetar, en för division 1 och en för Allsvenskan, men huvudfokus är division 1, säger Robert Lif.

Beslut som kan dröja

Beslutet kring Panterns elitlicens kan komma att dröja så länge som tills 19 juni. Och att det dröjer så länge är allt annat än optimalt för Almtuna, inte minst på grund av alla spelare som redan skrivit kontrakt med andra klubbar innan det. Det gör att arbetet för att hitta ett slagkraftigt lag i Hockeyallsvenskan blir svårt om Almtuna flyttas upp.

– Bra spelare till rätt pris går först. Det blir svårt att hitta ett bra lag till rätt pris. Det är bara att kolla sociala medier, det är övergångar som blir klara varje dag just nu, säger Lif.

Påverkar mer än bara truppen

Men det är inte bara själva truppen som påverkas vid en sådan situation som uppstått. Det blir en fråga om många inkomsters vara eller icke vara som gör planeringen svår. En av de viktigaste bitarna är pengarna som klubbarna får från TV-avtalet, som är en stor del av budgeten.

– Det får stor påverkan på A-laget, men även intresset hos sponsorerna och hur mycket pengar de vill lägga. Det slår till överallt i hela föreningen. Det är inte bara spelare utan även personal.

Nu hoppas Almtuna på en snabb lösning, men förstår även att Pantern tänker på ett annat sätt.

– Vi vill ha så att det går så lite tid som möjligt innan beslut kommer, Pantern tvärt om. Desto längre tid de får på sig desto större chans att klara av kravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.