Anders Larsson Foto: Bildbyrån

Förbundets ordförande: ”Hoppas det är en tydlig väckarklocka till hockeyspelare”

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har sagt sitt. Jakob Liljas crosschecking var inte inom hockeyns ramar för samtycke och han fälls för misshandel och döms till villkorlig dom. Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har inget att invända mot domen.

– Det är klarlagt att förseelsen gick över gränsen, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Efter tre år står det klart. Djurgårdsspelaren Jakob Lilja döms, även i högsta domstolen, för misshandel för den crosschecking han utdelade (då i Rögle) mot Malmös Jens Olsson. Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterar det så här:

– Alla tre har instanser har slagit fast att det som skedde för över tre år sedan är misshandel i samhällets mening, och då är det ju klarlagt att just den här förseelesen gick över gränsen för ishockeyns bestraffningssystem, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

– Hockeybanan är ingen fristad, och egentligen spelar det nog ingen roll vad jag tycker i just det här fallet, eftersom vi har att förhålla oss till den högsta domstolen, fortsätter Larsson.

”Skulle bli bekymrad”

Anders Larsson tror inte att den här domen kommer att revolutionera sporten, utan att det handlar om ett unikt fall. Skulle det ändå bli så, skulle det vara negativt för hockeyn, som han menar har ett eget fungerande system.

– Jag skulle bli bekymrad om domstolen skulle avgöra fler och fler fall. Detta är över tre år sedan och det är väldigt sällsynt att något hamnar där.

Kommer detta innebära något för hockeyn?

– Jag tror inte att detta kommer att ha några större konsekvenser för vårt bestraffningssystem. Men jag hoppas att detta är en tydlig signal, en väckarklocka, till spelare runt om i hockeysverige. Att hockeyn har sitt bestraffningssystem men att du även kan hamna i civilrättslig domstol, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.