Foto: Bildbyrån

Anders Larsson: ”Enda rimliga och rätta”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM flyttas från Belarus.

Anders Larsson, ordförande i det svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet.

– Det känns som det enda rimliga och rätta beslutet, säger han till SVT Sport.

Tidigare under måndagen nåddes Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson av beskedet att Internationella ishockeyförbundet, IIHF, valt att flytta VM från Belarus.

– Från svensk ishockeys sida välkomnar vi naturligtvis det här beslutet och det känns som det enda rimliga och rätta beslutet givet det läget som Internationella ishockeyförbundet har hamnat i. Och det känns ju bra nu att fokus kan hamna på de sportsliga frågorna som hockeyn faktiskt handlar om och att vi kan sikta in oss på att avsluta säsongen med en hockeyfest i form av ett VM med fokus på sporten, säger Larsson till SVT Sport.

Hur viktigt var det här beslutet för Sveriges VM-medverkan?

– Det känns otroligt viktigt. Vår hållning hittills har ju varit att påverka mycket internt och externt vara tydliga med att vi anser att ett hockey-VM inte går att genomföra i Belarus givet det läget vi befinner oss i nu. Samtidigt har inte vi ställt några ultimatum. Utan vi har litat på den här processen och det internationella ishockeyförbundet.

”Helt rätt beslut”

Förbundskapten Johan Garpenlöv stöttar också beslutet.

– Det är ju helt rätt beslut, och ett väntat beslut som kommer från Internationella ishockeyförbundet, så det är ett besked jag är glad över, säger han till SVT Sport.

Varför är du det?

– Jag tror att vi kommer hamna på ett ställa där vi kan koncentrera oss på hockeyn, och förmodligen ett land där det finns en demokratisk ordning.

”Nöjda och tillfreds”

Tanken var tidigare att arrangörsskapet skulle delas av Minsk och Riga. Var VM nu ska arrangeras istället är oklart, skriver IIHF.

– Vi avvaktar det internationella ishockeyförbundets arbete i den frågan. Men vi känner oss väldigt nöjda och tillfreds med dagens beslut att flytta VM, säger Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer