Ishockey-VM 2021 flyttas från Belarus Foto: Bildbyrån

Ishockey-VM flyttas från Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM 2021 kommer inte att spelas i Belarus.

Det meddelade internationella ishockeyförbundet på måndagseftermiddagen.

– Det skulle inte vara lämpligt att hålla mästerskapet i Minsk, säger ordförande René Fasel.

Många krav har den senaste tiden höjts om att vårens ishockey-VM ska flyttas från Belarus, efter oroligheterna som har rått där sedan fjolårets ifrågasatta presidentval. Så sent som i helgen meddelade mästerskapets huvudsponsor Skoda att de skulle hoppa av ifall mästerskapet inte skulle flyttas.

Nu står det klart att mästerkapet flyttas, meddelade Internationella ishockeyförbundet efter ett styrelsebeslut på måndagen.

”På grund av säkerhetsskäl som är bortom IIHF:s kontroll så beslutade IIHF:s styrelse i dag att det inte gick att fatta något annat beslut än att flytta ishockey-VM 2021 från Minsk och Belarus. Beslutet fattades efter en gedigen utredning”, skriver de på sin hemsida.

”Väldigt tråkigt”

– Det är väldigt tråkigt att behöva ta bort Minsk som arrangör. Under processen har vi försökt få fram att VM skulle kunna användas för att ena landet och lugna ner de politiska och sociala spänningarna som finns i Belarus, och för att ge landet en positiv skjuts framåt, säger IIHF:s ordförande René Fasel, och fortsätter:

– Och samtidigt som att styrelsen känner att VM inte ska användas som politisk bricka åt något håll så har vi kommit fram till att det inte skulle vara lämpligt att hålla mästerskapet i Minsk när det finns stora problem kring säkerheten för lagen, publiken och personalen.

Tre alternativ

Tanken var tidigare att arrangörsskapet skulle delas av Minsk och Riga. Var VM nu ska arrangeras istället är oklart, skriver IIHF. Enligt IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola finns det tre olika alternativ.

– Antingen spelar vi hela VM i Lettland, men då är den andra arenan ett problem. Bratislava är också redo att arrangera och samma gäller för Herning. Vi kommer inte att ta in flera alternativ utan vi ska fatta beslut bland dessa tre inom några veckor, säger Kummola som också har en önskan om VM, säger han till finska Yle, och fortsätter:

– Jag anser att åtminstone finalen borde spelas i Lettland eftersom de har lidit mycket av den här situationen.

KLIPP: 90 % av belarusierna vill flytta hockey-VM (1 december, 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.