Belarus president Aleksandr Lukasjenko och René Fasel. Foto: TT

IIHF-ordföranden: ”Belarus är vårt första alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM ser ut att flyttas från Belarus, enligt IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummol.

Men ordföranden René Fasel dementerar detta.

– Vårt första alternativ är fortfarande att arrangera VM i Minsk och Riga, säger han i ett uttalande på IIHF:s hemsida.

Det har varit många vändor fram och tillbaka gällande vårens ishockey-VM där Belarus och Lettland ska arrangera mästerskapet tillsammans.

Under måndagen träffades det internationella ishockeyförbundets, IIHF, ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att prata om ishockey-VM.

Enligt vice ordförande Kalervo Kummola har Fasel bytt åsikt och anser inte längre att Belarus bör arrangera VM. Men inte enligt Fasel.

– Vårt första alternativ är fortfarande att arrangera VM i Minsk och Riga. Det finns inga andra alternativ just nu, säger Fasel i ett uttalande på IIHF:s hemsida.

Oroligheter i landet

Sedan Lukasjenko i augusti utropade sig som segrare i presidentvalet i Belarus har det varit väldigt oroligt i landet. Det har varit omfattande regimkritiska demonstrationer där regimen har svarat med våldshandlingar och misshandel.

Fasel säger i uttalandet att han, utöver oron över landets coronasäkerhet, också tog upp oroligheterna som varit i landet och att det finns en oro att arrangera VM i Belarus på grund av det.

– Vi kan inte ignorera de här problemen, men samtidigt har vi lag och partners som litar på att vi hittar ett sätt att arrangera VM på, säger Fasel.

– Vi hade det här mötet för att få möjlighet att prata direkt till presidenten och på så sätt lägga fram vår oro för det här mästerskapet direkt till ledningen. Så att de verkligen förstår allvaret i den här situationen.

Till schweizisk media berättar han att han inte hoppas att mötet med Lukasjenko misstolkas.

– Jag är ledsen om det här har fått människor att tro att jag accepterar det som händer i Belarus – protesterna och förtrycket. Vi accepterar inte det.

Kan ge ekonomiska konsekvenser

IIHF förväntar sig att Belarus kommer att jobba stenhårt för att uppfylla de här kraven.

– Regeringen gick med på en öppen och konstruktiv dialog med oppositionen och lägga det politiska fokuset åt sidan för VM. Också att använda sporten som ett medel att föra samman människor. Vi är medvetna om att politiken ligger utanför vårt bord men det här var en nödvändighet för att säkerställa ett säkert mästerskap, säger Fasel.

– Vi tror inte att ett VM i Belarus löser landets alla problem men det skulle kunna initiera en positiv förändring.

Att inte arrangera VM skulle kunna ge ekonomiska konsekvenser för IIHF.

– Ja, den risken finns. Vi har ett kontrakt så vi måste verkligen vara noggranna med hur vi hanterar situationen och uppfyller våra avtalsenliga skyldigheter.

Till schweizisk media berättar också Fasel om kramen med Lukasjenko i samband med måndagens möte.

– Det blev fel, det måste jag säga. Det är lite pinsamt.

KLIPP: Experten om den kontroversiella kramen: ”Katastrofalt” (12 jan 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Uggla svarar på tre frågor om den kontroversiella kramen Foto: Reuters / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer