Anders Larsson förväntar sig ett VM-besked i januari. Foto: Bildbyrån/Twitter

Hockeyförbundets ordförande: ”Vi förväntar oss ett VM-besked i januari”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ishockeyförbundet och Belarus president träffades i går för att diskutera ishockey-VM som planeras gå i landet i maj.

Från svenskt håll räknar man med ett besked innan januari är slut.

– Klockan tickar och vi förväntar oss ett besked den här månaden, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Under måndagen möttes internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att prata om ishockey-VM.

Mötet resulterade inte i några besked, och mest omtalat blev i stället en kram mellan presidenten och ordföranden.

– Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kärvänliga möte, sa Karin Karlsbro (L), vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Belarus.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har sett den omtalade kramen och säger så här till SVT Sport:

– Den kramen och hela mötet fick väldigt stor uppmärksamhet. Min mejlkorg fick rätt många nya meddelanden från olika människor som reagerade. För min del och för svensk hockeys del så är det viktigaste det som skedde inne i möteslokalen. Vad tar René Fasel med sig tillbaka till den internationella styrelsen och vilka besked får vi deltagande nationer? Vi förväntar oss ett besked i närtid.

KLIPP: ”Det kommer inte vara någon politisk fara i Belarus”

Vill inte recensera kramen

Än så länge har inte Anders Larsson fått någon information om vilka slutsatser som drogs på mötet.

– Det vi vet och känner oss trygga med är att René Fasel tillsammans med sina styrelsekollegor i IIHF arbetar intensivt i den här frågan. Gårdagens möte är ett tecken på det.

Vad tycker du att det skickar för signaler att Fasel och Lukasjenko står och kramas?

– Den kramen har verkligen väckt mycket uppmärksamhet och frustration både i hockey-Sverige och i övriga världen. Det är otroligt viktigt att vi som idrottsföreträdare är noggranna med i vilka sammanhang vi uppträder och hur vi uppträder. Gårdagens möte var viktigt ur ett hockeyperspektiv där vi nu hoppas på besked och information.

Men vad tycker du personligen att kramen skickar för signaler?

– Jag håller mig i från att i min roll recensera olika sätt att hälsa och så vidare utan jag fokuserar mer på innehållet och slutsatserna från det här mötet. Det här har varit ett långt arbete med en extern expertgrupp som under lång tid jobbade med detta i höstas och rapporterade till oss medlemsnationer och hade diskussioner med ländernas ordföranden. Det är en helhet som behöver redovisas för oss.

Sverige vill inte ta över VM

Är din åsikt förändrad vad gäller ett ishockey-VM i Belarus?

– Vår ståndpunkt från Sveriges sida är väldigt tydlig beträffande nuläget, både vad vi har pratat om i interna möten och externt. Som läget ser ut just nu i Belarus kopplat till hälsa och säkerhet så bedömer vi att det inte går att spela ett VM där.

Vad är alternativen om det inte blir ett VM i Belarus?

–  Läget vi befinner oss i är väldigt komplext. Dels utifrån situationen i Belarus, dels utifrån den pågående pandemin. Det är inte heller alldeles enkelt att flytta ett VM fyra månader före nedsläpp. Det finns ekonomiska aspekter och försäkringslösningar att ta hänsyn till. Så det är en grannlaga uppgift som René Fasel och IIHF har på sitt bord. Förhoppningen är att vi får väldigt tydliga besked innan månaden är slut.

Skulle Sverige vara intresserade av att ta över VM om ni fick frågan?

– Från svensk sida finns inget sånt intresse av det skäl att det som arrangör handlar väldigt mycket om omsättning och publikintäkter. Det är en väldig osäkerhet kopplad till pandemin och allt pekar på att det kommer att vara väldigt svårt att ha publik på ett VM i Sverige i så fall.

KLIPP: 90 procent av belarusierna vill flytta hockey-VM (1 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.