IIHF:s ordförande René Fasel säger att ett beslut om VM i Belarus kommer snart. Foto: Bildbyrån/TT

IIHF-ordförandens löfte: Beslut om Belarus-VM denna månad

Uppdaterad
Publicerad

Blir det ishockey-VM i Belarus detta år eller inte?

Snart kommer ett beslut, lovar Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel.

– Naturligtvis finns det mycket kvar att reda ut, säger han.

I vår är det tänkt att ishockey-VM ska spelas i Belarus och Lettland.

Många har dock krävt att Belarus ska bli av med sitt värdskap, på grund av oroligheterna i landet sedan presidentvalet förra sommaren. Bland annat sade Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson redan i november till SVT att det i dagsläget inte skulle gå att skicka ett landslag till Belarus.

Ishockey-VM

”Måste åka till Belarus”

Men det är fortfarande oklart om VM kommer att spelas i Belarus eller inte.

– Vi måste åka till Belarus och diskutera en del saker inom kort. IIHF:s styrelse har flera gånger talat om mästerskapet och vi använder också en extern partner för att ta reda på hur situationen egentligen är i Belarus. Naturligtvis finns det mycket kvar att reda ut, som hur coronasituationen är i landet och vi måste även ta de ta hänsyn till de politiska och sociala aspekterna, sade IIHF:s ordförande René Fasel på en videokonferens under tisdagen, som citeras av olika utländska medier.

Varit i kontakt med andra länder

Ett slutgiltig beslut lovar han kommer att komma denna månad.

– Vi kommer att ha ett möte i slutet av januari. Det är tidsfristen för beslutet, säger han, och berättar att IIHF redan har varit i kontakt med andra länder om att eventuellt ta över Belarus värdskap.

– Det kommer inte bli lätt att snabbt hitta ett nytt värdland eftersom pandemin fortfarande pågår. Det finns också ekonomiska utmaningar. Vi har haft diskussioner med andra länder och några har även tagit kontakt med oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet