Politikern Karin Karlsbro (L) rasar efter kramen: ”Fullständigt oacceptabelt” Foto: TT Nyhetsbyrån

Politikern rasar efter kramen: ”Fullständigt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen möttes internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att prata om ishockey-VM som planeras gå i landet. De två möttes i en kram som nu får stark kritik.

– Det är en skam, säger Karin Karlsbro (L), vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Belarus.

De stora oroligheter som pågår i Belarus har gjort att internationella ishockeyförbundets (IIHF) planer att arrangera årets ishockey-VM i landet ifrågasatts. Under måndagen träffades IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att prata om mästerskapet som planeras äga rum i maj 2021.

Under mötet, som inte resulterade i några besked, kramade presidenten och ordföranden. Vilket fångades på bild. Mötet och kramen fördöms nu av Karin Karlsbro (L), vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Belarus.

– Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kärvänliga möte, säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

Kräver att Belarus fråntas VM

Karin Karlsbro tog under förra året initiativ till ett brev från europaparlamentariker till det internationella ishockeyförbundet. I brevet, som skrevs under av ett 40-tal europaparlamentariker, krävde man att Belarus ska fråntas värdskapet av ishockey-VM.

– Det internationella ishockeyförbundet har valt att inte ge någon respons till de många invändningarna mot det belarusiska värdskapet av VM, trots det dagliga förtrycket som regimen utsätter medborgarna för. Att planerna att arrangera mästerskapet i Minsk fortgår är motbjudande och är ett hån mot alla de som protesterar mot förtrycket i landet, säger Karin Karlsbro.

KLIPP: Lukashenko:”Det kommer inte vara någon politisk fara i Belarus” (11 januari 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.