Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lukasjenko:”Det kommer inte vara någon politisk fara i Belarus” Foto: Hanna Liubakova Twitter/TT NyhetsbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

IIHF träffade Lukasjenko: ”Vi är under stor press”

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska regimens agerande i samband med de massiva demonstrationerna i landet har gjort att röster höjts för att frånta landet värdskapet av herrarnas ishockey-VM. Idag träffade IIHF:s ordförande René Fasel president Aleksandr Lukasjenko.
– Då Belarus har fått problem så är vi under stor press, säger Fasel enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Sedan Aleksandr Lukasjenko i augusti utropade sig som segrare i presidentvalet i Belarus har det varit väldigt oroligt i landet. Det har varit omfattande regimkritiska demonstrationer där regimen har svarat med våldshandlingar och misshandel.

Det har fått stora delar av ishockeyvärlden att ifrågasätta att ishockey-VM i maj ska avgöras i Belarus.

Idag möttes det internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel och Lukasjenko för ett möte i Minsk. De fångades på bild då de mötte varandra med en stor kram.

– Vi är väldigt glada över att vara här idag och över att ha möjlighet att diskutera situationen, säger Fasel.

– Situationen är lite annorlunda jämfört med den vi hade 2014 (senast VM gick i Belarus). Då Belarus har fått problem så är vi under stor press, säger Fasel.

”Då blir det inget VM i Belarus”

Lukasjenko lägger över ansvaret för ishockey-VM på Fasel.

– Om IIHF lyckas fäkta bort den orättvisa pressen som sätts på oss så kommer vi att vara värd för VM, men om IIHF inte klarar av pressen från vissa politiska rörelser i specifika länder så blir det inget VM i Belarus, säger han och riktar sig till Fasel:

– Allt hänger på dig idag. Jag håller med om dina senaste uttalande: sport ska ena länder, inte dela dem. Och sport och politik ska inte blandas.

Svenska förbundet: ”Går inte att spela”

Lettland har tidigare sagt att de inte vill arrangera VM tillsammans med Belarus. Det svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterade tidigare situationen så här:

– Som det ser ut här och nu – och den bedömningen vi gör från svensk sida – så går det inte spela under de här förutsättningarna.

Det internationella ishockeyförbundets styrelse har ännu inte tagit något beslut i frågan än. Ishockey-VM är tänkt att börja den 23 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
IIHF träffade Lukasjenko: ”Vi är under stor press”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer