Uppgifter i schweizisk media säger att ishockey-VM kommer att flyttas från Belarus. Foto: TT/Bildbyrån.

Uppgifter: Ishockey-VM flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar mer och mer som att Belarus kommer att bli av med herrarnas ishockey-VM 2021.

Från Schweiz kommer rapporter om att beslutet redan är taget, och att mästerskapet flyttas till ett av tre tänkbara länder.

– Den enda lösningen är att vi inte är i Belarus. Det har varit klart för mig länge, säger Kalervo Kummola, vice ordförande i Internationella ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Den schweiziske hockeyjournalisten Klaus Zaugg skriver att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kommer att meddela beslutet under måndagen.

VM kommer enligt Zauggs artikel på sajten Watson att flyttas från Belarus till antingen Danmark, Slovakien eller Lettland. Det sistnämnda landet är redan medarrangör, då Lettland tilldelades VM tillsammans med Belarus.

”Kan bli NHL-bubbla”

Kalervo Kummola, vice ordförande i det internationella ishockeyförbundet, säger till SVT Sport att det finns flera potentiella lösningar.

– Kanske en NHL-liknande bubbla. Men då är det enklast att vara i ett land, kanske Lettland. Men det kan bli en lösning med värdlandet Lettland, där det blir hjälp från Bratislava och Herning, säger Kummola.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson räknar med att snart veta mer.

– Jag känner mig trygg i att den internationella styrelsen arbetar för högtryck för att komma med ett besked, något som vi förväntar oss i närtid. Det låter väldigt lovande om det kan ske redan till veckan, säger Larsson till SVT Sport.

– Det är viktigt för hela hockeyvärlden, men framför allt känner vi för svensk räkning att vi behöver ett besked hur vägen framåt ser ut för vi vill verkligen att VM ska kunna genomföras men inte i Belarus som det ser ut just nu, fortsätter han.

Belarus har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare.

Storsponsor kan hoppa av

Under tiden har också allt fler röster höjts för att flytta hockey-VM. Både andra hockeyförbund och politiker har sagt att man bör flytta mästerskapet från Belarus, men hittills har IIHF inte varit villigt att gå kritikerna till mötes.

På lördagen gick också en av huvudsponsorerna, den tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut och sade att man hoppar av samarbetet om VM inte flyttas.

– Från svensk sida meddelade vi redan innan jul att det inte går att spela ett VM i Belarus i rådande läge, säger Anders Larsson.

Vad säger du om att ha hela mästerskapet i Lettland med en NHL-bubbla?

– I det här läget känns det viktigt för oss att få ett besked från den internationella styrelsen. Det beskedet behöver också innehålla hur vägen framåt ser ut. Det har diskuterats en hel del både i media och i andra sammanhang att ha båda grupperna i Lettland, det återstår att se, förhoppningsvis har vi ett besked redan i nästa vecka.

Har Sverige fått frågan om att ta över VM?

– Nej. Man ska komma ihåg att det inte är alldeles enkelt att byta arrangör, det är bara dryga fyra månader tills pucken ska släppas och dessutom en pågående pandemi vilket gör att hela publikfrågan hänger i luften, säger Anders Larsson.

VM ska avgöras 21 maj–6 juni.

KLIPP: Experten om den kontroversiella kramen: ”Katastrofalt” (12 jan 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Uggla svarar på tre frågor om den kontroversiella kramen Foto: Reuters / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer