Anders Larsson, ordförande i ishockeyförbundet. Foto: SVT

Anders Larsson: ”Klart det är bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i hockeyettan fortsätter.

Majoriteten av klubbarna vill bojkotta matcher – på grund av tv-avtalet.

– Vi behöver sätta oss ner med Riksidrottsförbundet, säger Anders Larsson, ordförande i ishockeyförbundet till SVT Sport.

Boden vill bryta sig ur ligaorganisationen för att äga tv-sändningarna själva. Karlskrona vill samma sak.

Det har fått följdeffekter.

Nu vill nämligen övriga klubbar inte spela bortamatcher mot just de lagen. Bland annat har kvällens match mellan Karlskrona och Mörrum ställts in.

Boden har sedan tidigare prövat processen hos Riksidrottsnämnden (RIN) och fått det godkänt.

Svenska ishockeyförbundet, som inte uttalat sig tidigare och motsatt sig beslutet, ger nu svar.

– Vi behöver sätta oss ner med Riksidrottsförbundet. Vi har ett möte inbokat nästa vecka med ordförande Björn Eriksson och hans stab, för att reda ut ett antal frågor kopplat till beslut som RF har fattat, säger Anders Larsson, ordförande i svenska hockeyförbundet.

– Det är klart det är bekymmersamt att föreningar inte vill spela mot varandra. Det är också ett läge där föreningar ska kunna förvänta sig tydliga besked från oss i hockeyförbundet, de delar som rör själva tävlandet och som förbundet ansvarar för, besked som vi inte riktigt kan lämna än.

Varför har ni motsatt er Riksidrottsnämndens beslutet och inte accepterat det?

– Jag skulle säga så här, vi behöver förstå hur det kommer sig att RF har gått in i våra bestämmelser på det här sättet utan att vi har fått yttra oss. Hur kommer det sig att de har landat i slutsatsen att det här kan stå i strid mot de europeiska kommissionen om mänskliga rättigheter. Vad menar RF när de säger att det här står i strid med allmänna avtalsrättsliga principer. Vi behöver sätta oss ned och reda ut begreppen vem ansvarar för vad och framför allt behöver vi förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.