Jonas Andersson och Victor Söderström. Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson: ”Jag är förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Jonas Andersson tycker att Sveriges JVM-trupp är spännande. Men han förvånas att Brynäs-backen Victor Söderström lämnades utanför.

I dag tog Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén ut den preliminära JVM-truppen. Montén lämnade tre platser öppna. Två backplatser och en forwardsplats kommer att fyllas på senare. Landslagsledningen hoppas på backarna Rasmus Sandin, Toronto, Adam Boqvist, Chicago, och forwarden David Gustafsson som spelar i Winnipeg. Det som stack ut i truppen var att Brynäs-backen Victor Söderström lämnades utanför.
– Jag är förvånad att han inte kom med. Jag trodde han var given, och Söderström hade jag tagit med, säger han.

Stark backsida

Jonas Andersson tycker ändå att JVM-truppen i sin helhet känns spännande.
– Jag tycker att den är ganska stark. De är inte en av favoriterna, men helt klart en medaljkandidat.
Trots att flera tongivande backar just nu inte är klara för JVM tycker SVT-experten att backsidan är den starkaste lagdalen.
Forwardssidan har däremot fler frågetecken för.
– Just om man tänker att Holtz (Alexander) och Raymond (Lucas) som underåriga ska bryta mönstret. Det gjorde de på U18-VM med bravur, men JVM är ett steg till. Det är väldigt svårt som underårig att leverera. Det har vi sett även för de riktigt stora stjärnorna. Jag tycker att forwardssidan har en bredd, men kanske inte den här spetsen vi sett tidigare.
Målvaktssidan är han inte orolig för.
– Hugo Alnefelt är en riktigt duktig målvakt och det har han visat i SHL med HV71. Kommer han upp i nivå ser det bra ut.

”Kan vara skillnaden”

Ska Sverige gå långt menar Jonas Andersson att det blir viktigt att landslagsledningen får in de tre spelarna från Nordamerika.
– Det kan vara hela skillnaden. Får de in Sandin och Boqvist är de jättetillskott. Kommer de inte skulle jag ta Victor Söderström direkt. David Gustafsson skulle också vara en drömförstärkning. Sedan är han ingen som vinner skytteligan, men det är stabil spelare, säger Jonas Andersson.

Sveriges JVM-trupp

Visa

Målvakter: Erik Portillo, Dubuque, Hugo Alnefelt, HV71, Jesper Eliasson, Almtuna (lån från Växjö).

Backar: Nils Lundkvist, Luleå, Adam Ginning, Vita Hästen (lån från Linköping), Philip Broberg, Skellefteå, Mattias Norlinder, Modo, Tobias Björnfot, Ontario Reign.

Forwards: Samuel Fagemo, Frölunda, Jacob Olofsson, Skellefteå, Oskar Bäck, Färjestad, Nils Höglander, Rögle, Nikola Pasic, Karlskoga, Jonatan Berggren, Skellefteå, Albin Eriksson, do, Karl Henriksson, Södertälje (lån från Frölunda), Linus Nässén, Timrå (lån från Frölunda), Alexander Holtz, Djurgården, Lucas Raymond, Frölunda, Linus Öberg, Örebro.

Fakta: Sveriges program i JVM

Junior-VM avgörs i tjeckiska Ostrava och Trinec mellan 26 december och 5 januari. Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Trinec där också två av fyra kvartsfinaler avgörs, resten av slutspelet går i Ostrava.

Sveriges matcher:

26/12 Sverige–Finland (19.00).

28/12 Schweiz–Sverige (19.00).

30/12 Kazakstan–Sverige (15.00).

31/12 Sverige–Slovakien (15.00).

Kvartsfinalerna spelas 2, semifinalerna 4 och medaljmatcherna 5 januari.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JVM i ishockey

Mer i ämnet