SVT:s expert Jonas Andersson. Foto: Bildbyrån.

Jonas Andersson: ”Stor risk att JVM inte blir av”

Uppdaterad
Publicerad

Kan junior-VM spelas som planerat?

SVT:s expert Jonas Andersson är tveksam.

– Jag hoppas verkligen att jag har fel, men det är stor risk att det inte blir av, säger han.

Fyra spelare och tre ledare i Juniorkronorna har hittills testats positivt för covid-19, däribland förbundskapten Tomas Montén.

Flera andra JVM-lag, däribland Kanada och Tyskland, har haft smittofall inför mästerskapet i Edmonton.

SVT:s expert Jonas Andersson är oroad över situationen.

– Det är jättetråkigt. Det blir så påtagligt att det kommer bli ett annorlunda JVM, om det ens blir av. Det är det som är den stora klumpen i magen. Bara för en månad sedan trodde jag verkligen på det, man har verkligen gjort allt för att kunna genomföra det med bubblan i Edmonton och jag tycker man har vidtagit alla åtgärder man kan, men trots det verkar det som att det blir tufft, säger Andersson.

”Drastiskt försämrade chanser”

Kommer det gå att skicka ett svenskt lag?

– Det kommer nog gå, men Sveriges chanser är ju drastiskt försämrade. Det är nyckelspelare och dessutom Montén. Men just nu kan jag inte känna att det är det största frågetecknet utan det största frågetecknet är om det kommer bli av eller inte. Om Sverige får dit ett lag skulle jag i dagsläget bara vara nöjd och glad. Det är så långt jag har flyttat gränserna.

Vem som ersätter Montén är oklart.

Jonas Andersson tycker det ska bli intressant att se vem som får förtroendet, men varnar för svårigheterna kring att komma in och ta över ett nytt gäng så tätt inpå mästerskapet.

– Det här är inte ett lag som är samspelt som ett klubblag på det sättet utan hela den där basen skulle Montén och company sätta nu. Sedan är svenska spelare överlag väldigt väl skolade och har varit med i olika juniorlandslag tidigare, så jag säger inte att det är omöjligt, men det är en väldigt tuff uppgift för den som kommer in och tufft för spelarna att inte ha Montén som har erfarenheten av att ha tränat Juniorkronorna i några år.

”Hemsk situation”

På söndag är tanken att det svenska laget ska ta ett chartrat flyg till Edmonton tillsammans med Finlands och Rysslands JVM-trupper.

– Att inte någon till skulle bli sjuk i de här tre lagen ... spontant känns det inte jättesannolikt. Det är verkligen stor risk att JVM inte blir av. Jag hoppas verkligen att jag har fel, jag repeterar att alla inblandade har gjort allt som går, men det är en riktigt hemsk situation så det är inte alls säkert att det kommer gå att få till ett JVM i år, säger Jonas Andersson.

KLIPP: Svenska smällen inför JVM – Montén tvingas avstå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förbundskapten Montén tvingas avstå JVM Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer