• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT

Juniorkronornas förbundskapten har covid-19 – tvingas avstå JVM

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna har åkt på en coronasmäll inför avresan till JVM i Kanada.

Förbundskapten Tomas Montén har tillsamans med två andra ledare testats positivt för covid-19 och tvingas stanna hemma.

– Får man kalla det jinx? säger Montén till SVT Sport.

Senast i går sade förbundskaptenen att han inte var orolig för utbredd smitta inom laget.

– Jag har svårt att se att de som kom i går har hunnit smitta någon övrig i truppen, sade Montén till SVT Sport efter att Modobacken William Wallinder tvingats lämna truppen på grund av smitta.

JVM i ishockey

I dag låter det annorlunda från Montén.

Efter lunchtid på tisdagen kom beskedet att både han och den assisterande förbundskaptenen Anders Lundberg testats positivt, liksom videocoachen Adam Almqvist.

”Konstig situation”

– Man ska inte göra sådana grejor (jinxa). Det är klart att det har blivit en väldigt konstig situation och en situation vi absolut inte hade hoppats på, säger Montén, som mår bra och inte har några symptom.

– Jag hade inte trott på det om jag inte hade fått ett test som säger att jag har ett virus i kroppen.

Nu för det svenska förbundet en tät dialog med det internationella ishockeyförbundet för att se om det går att hitta en lösning på tränarkrisen. Enligt reglerna måste spelare och ledare som smittats så här sent stanna hemma. Redan har Todd Woodcroft anlitats som assisterande förbundskapten, som arbetat med Sverige tidigare.

– Det är en stor ära, säger Woodcroft som håller till i Vermonts universitetsorganisation, till Internationella ishockeyförbundet.

”Tittar på det”

Svenska förbundet jobbar just nu med att komplettera ledarstaben. Woodcroft säger till SVT Sport att han är redo att gå in som huvudtränare om han får frågan.

Montén:

– Det är ganska snabbt inpå och vi håller på att titta på vad vi kan göra.

Montén själv är öppen för att vara behjälplig hemifrån.

Sedan tidigare står det klart att fyra svenska spelare missar turneringen – William Eklund, Karl Henriksson, William Wallinder och Albin Grewe har alla drabbats av covid-19.

Inför lägret stod det klart att alla som testades positivt under veckan i Sundsvall inte skulle kunna åka med på JVM. JVM spelas i Edmonton 26 december till 5 januari.

Fakta: JVM 2021

Sveriges gruppspelsmatcher: Tjeckien 26 december (20.00 svensk tid), Österrike 29 december (24.00), Ryssland 31 december (03.30), USA 1 januari (03.30).

Regerande mästare: Kanada.

Sveriges uppladdning:

12 december: Truppen skalas ned till 25 spelare, 22 utespelare och 3 målvakter.

13 december: Avresa till Kanada.

21 december: Sverige spelar träningsmatch mot Kanada.

22 december (natt mot 23:e): Träningsmatch, Sverige–Schweiz.

26 december: Svensk JVM-premiär mot Tjeckien i Edmonton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet