Anna Pohjanen: ”Orimligt hur det ser ut”

Uppdaterad
Publicerad

. Den före detta fotbollsspelaren Anna Pohjanen vill att hockeyn ska ta efter fotbollens damsatsningar.

– Fotbollen har dubblerat sin omsättning de senaste tio åren, så när det väl tar fart så tar det fart. Det är den potentialen som jag vill att hockeyklubbarna ska se, säger Pohjanen i Aktuellt.

Anna Pohjanen agerar nu agent för bland annat Lotta Schelin och Ida Ingemarsdotter. Hon menar att de stora löneskillnaderna som finns mellan könen inom hockeyn påminner om hur fotbollen såg ut för 15 år sedan.

– Damfotbollen är ungefär 15 år äldre än damhockeyn, så tiden är en aspekt man behöver ha med sig för att förstå hur långsamt det går.

– Men det är orimligt att det ser ut som det gör. Det finns inga pengar, men det kommer det att göra. Elitidrotten har tre ben att stå på, publik, tv-intäkter och sponsorer. Fotbollen har dubblerat sin omsättning de senaste tio åren, så när det väl tar fart så tar det fart. Det är den potentialen som jag vill att hockeyklubbarna ska se.

”Intäkterna väldigt små”

En av klubbarna i SHL som valt att satsa på damhockey är Djurgården.

– Vi har haft en damverksamhet i fyra år och när man tittar på damhockey respektive herrhockey så delades det första SM-guldet ut till herrar 1922 respektive 1988 för damerna. Det är en lång resa som har påbörjats, säger Djurgården hockeys vice vd K-G Stoppel.

– Vi är halvvägs där. Det har hänt otroligt mycket de senaste åren, där många SHL-klubbar har börjat satsa på damhockeyn.

 K-G Stoppel beskriver att intäkterna för damhockeyn fortfarande är väldigt små, vilket kan vara bidragande faktor till att lönerna är så låga.

– Intäkterna för damhockeyn är väldigt små egentligen. Damverksamheten drar bara in 30 procent av våra kostnader, herrverksamheten bidrar med mycket pengar för att få det här att snurra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.