Alexander Salak har spelat CHL med Sparta Prag den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Avslöjar: Djurgården värvar tjeckisk stjärnmålvakt

Uppdaterad
Publicerad

Han har spelat i NHL. Han har spelat tre VM och ett OS för Tjeckien och han spikade igen när Färjestad vann sitt senaste SM-guld. Nu kan SVT Sport avslöja att målvakten Alexander Salak, 35, förstärker krislaget Djurgården.

Den 15 februari stänger transferfönstret för spelare som ska komma till Sverige. Just nu är det bråda dagar för klubbarnas sportchefer. Alla söker förstärkningar för att komplettera sina trupper.

Nu har Djurgårdens sportchef K-G Stoppel fått napp och det är en stor fisk han fått på kroken.

Djurgården har enligt SVT Sports källor gjort klart med ett riktigt tungt meriterat nyförvärv. Den tidigare Färjestad-hjälten Alexander Salak är klar.

Senast han spelade i Sverige så hette ligan fortfarande elitserien. 2011 vann han SM-guld innan han tog steget över Atlanten för att på nytt testa sina vingar i NHL, men han vände efter bara ett år tillbaka till Färjestad efter att ha försökt slå sig in i Chicago Blackhawks.

Säsongen 2012/2013 hade han bäst räddningsprocent i hela elitserien, nuvarande SHL. Sedan dess har han spelat i KHL i åtta säsonger varav två i storklubben SKA St. Petersburg.

Han kommer närmast ifrån tjeckiska ligan och storklubben Sparta Prag.

Klart är att Djurgården värvar en toppmålvakt som har stor erfarenhet av viktiga matcher. Enligt uppgifter till SVT Sport hoppas Djurgården få honom spelklar redan till helgen.

SVT Sport söker Alexander Salaks agent Andreas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.