Gladare miner hos Ylva Martinsen i dag? Foto: Bildbyrån

Avtalsförslag lagt i landslagskonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Spelarfacket Sico har lagt fram ett första avtalsförslag till Svenska ishockeyförbundet i konflikten mellan Damkronorna och förbundet.

– Det har varit jättebra diskussioner, men man ska inte hoppas för mycket innan något är undertecknat, säger Klara Stenberg på Sico.

Spelarfacket och förbundet hade sitt andra möte i konflikten på torsdagen och då lade Sico fram ett avtalsförslag.

Vad det innehåller vill Klara Stenberg, som sköter förhandlingarna för Sico, inte gå in på:

Damkronorna

– Nej, jag vill inte gå in på några detaljer i innehållet eftersom inget är klart över huvud taget. Förbundet ska tänka och tycka kring detta och sedan ska vi ses igen inom en snar framtid, hoppas vi, så att vi håller uppe takten.

Samtidigt säger hon att försäkringsfrågan är problematisk.

– Det är en viss problematik i att det ankommer även på SDHL att lösa en del delar som de har med förbundet. Där får vi avvakta och det måste vi ta hänsyn till. Men vi måste ha våra spelare försäkrade, säger Stenberg.

”Helt oväsentligt”

I förra veckan stod det klart att herrligan SHL går in med ekonomiskt stöd till förbundet för att lösa frågan om förlorad arbetsersättning vid landslagsspel för Damkronorna. SHL betalar 400 000 kronor per år i tre år. Om den summan matchar Sicos krav är oklart.

– Det är ju helt oväsentligt för mig eftersom det är ett avtal mellan SHL och förbundet. Det jag tänker på är att avtalet vi ska teckna nu är bra för spelarna, säger Stenberg.

Spelarna i Damkronorna, totalt 43 stycken, strejkade från ett träningsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland för två veckor sedan. Parterna hoppas på att ett nytt avtal ska vara i hamn innan nästa samling, hemmaturneringen i Luleå den 5-9 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet