Spelarna: ”Känns lovande”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet träffades i dag för första gången sedan spelarna gick ut i bojkott i förra veckan.

Med på mötet fanns Erika Grahm och Johanna Fällman.

– Det var ett bra möte. Framför allt var det bra att vi fick sitta ner och prata, säger Grahm till SVT Sport.

43 landslagsspelare gick ut i strejk mot Svenska ishockeyförbundet i förra veckan. Spelarna var missnöjda på flera punkter, en av dem att de inte får någon ersättning för förlorad arbetsinkomst under samlingarna.

I dag träffades parterna för första gången i ett möte i Stockholm. Generalsekreteraren i Svenska ishockeyförbundet, Tommy Boustedt, berättade för SVT att det varit ett positivt möte och att de bland annat kom fram till att spelarna kommer få ersättning i framtiden.

Damkronorna

På plats från spelarhåll fanns Erika Grahm och Johanna Fällman.

– Det var ett bra möte. Framför allt var det bra att vi fick sitta ner och prata, säger Grahm till SVT Sport.

Hon ser positivt på att spelarna kommer att få ersättning i framtiden. 

– Det känns ju lovande och jättebra, men i den här diskussionen är det inte det som är det viktiga, utan det är heltheten. Men det känns jättebra att man ska jobba igenom den biten.

Spelarfacket: ”Ser det som en självklarhet”

Klara Stenberg på spelarfacket Sico, som har hållit i förhandlingarna från spelarnas sida, är också nöjd med att man nu börjar komma framåt.

– Jag tycker att det har varit en bra ton i dag. En förståelse från båda parter. Jag förstår att det inte är lätt för förbundet, det finns inte hur mycket pengar som helst. Men det är också en otroligt viktig fråga för det är vårt damlandslag. Och det känns som att förbundet också tycker det och har förstått det nu.

– Jag ser det som en självklarhet i Sverige och i jämställdhetsdebatten att det är lika villkor för kvinnor och män.

Borde de ha förstått det tidigare?

– Det kan man tycka. Det får stå för spelarna som har kämpat för detta i flera år. Jag förstår att de är förvånade att det har mottagits chockartat från förbundets sida. För detta har varit påtalat under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet