Erika Grahm meddelade om bojkotten på Instagram. Foto: Bildbyrån

Damkronorna bojkottar landslagssamlingen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 43 spelare uttagna till Damkronornas samling på Bosön och den efterföljande femnationsturneringen i Finland bojkottar lägret. Det meddelar lagkapten Erika Grahm på sin Instagram.

Damkronorna åkte i våras ut A-VM efter att ha förlorat den avgörande matchen mot Japan. I morgon, den 15 augusti, skulle Damkronorna samlas för ett förberedelseläger på Bosön inför en femnationsturnering i Finland som pågår 20-25 augusti.

Nu meddelar lagkaptenen Erika Grahm på sin Instagram att samtliga 43 kallade spelare nobbar samlingen.

”I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp  – och för alla kommande trupper i framtiden.”

”Går minus på att tacka ja”

I inlägget nämns flera anledningar till beslutet, men främst handlar det om ekonomiska faktorer.

”Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja.”

Klara Stenberg på spelarfacket Sico säger att det mest konkret handlar om förlorad arbetsinkomst.

– De flesta spelarna har ett jobb vid sidan av ishockeyn. Nu har det här ”förlorad arbetsinkomst-avtalet” som vi hade förra säsongen slopats, säger hon.

– Det innebär att de får ta ledigt men inte får någon ersättning för det som de förlorar på sina civila jobb. Det ger tjejerna sämre förutsättningarsämre att kunna delta på ett bra sätt i landslagssammanhang.

Bemötandet från förbundsstyrelsen nämns också som något som spelar in, kan du utveckla det?

– Det är något som jag inte kan kommentera här nu eftersom vi för dialog med förbundet. Hur spelarna känner får du ta med dem, men de beskriver att de känner sig dåligt behandlade helt enkelt, säger Klara Stenberg.

Ishockeyförbundet säger till SVT Sport att de i nuläget inte vill uttala sig.

SVT Sport har sökt flera spelare i Damkronorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.