Bäckström om prestige bland svenskarna: ”Inget att sticka under stol med”. Foto: Bildbyrån.

Bäckström om prestige bland svenskarna: ”Inget att sticka under stol med”

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Bäckström är NHL:s hittills främste svensk poängmässigt.

Han hymlar inte med att det finns en viss prestige bland de blågula.

– Klart att man vill vara där uppe, det är väl inget att sticka under stol med, säger den svenska världsstjärnan i en exklusiv intervju med SVT Sport.

Åren går men en sak består – Nicklas Bäckströms poäng och målfabrikation. År ut och år in levererar Washington-svensken magi från sin centerposition.

I år är han poäng- och målbäst i Capitals, 29 poäng på 26 matcher. 

I en liga där unga spelare skördar framgångar – som Connor McDavid, Auston Matthews, Leon Draisaitl och Mitch Marner för att nämna några – är Bäckström konstant med i toppen.

Det finns dominanta spelare som passerat 30-strecket, som Anze Kopitar och Patrick Kane, men de är försvinnande få och det visar samtidigt också vilka namn som svensken sällar sig till.

”Man blir irriterad och biter ihop”

– Jag var inte alls nöjd med förra säsongen. Man blir irriterad och biter ihop när man inte får resultaten med sig lagmässigt. I år har jag därför bestämt mig för att fokusera mer, säger Bäckström till SVT Sport.

– Det man tappar i fart tar man igen i erfarenhet och list. Man får vara lite smartare och på så sätt mäta sig med de yngre spelarna. Det är som sagt ”a young mans game”, så det gäller att hitta sätt att hänga med.

Bäckström är en av svensk ishockeys absolut största genom alla tider. Centern har vunnit Stanley Cup, VM vid två tillfällen och har ett OS-silver på meritlistan, som kan göras betydligt längre. Han har en rad individuella utmärkelser under sin karriär. En karriär som är långt ifrån över.

”Jag är inte färdig”

– Jag är inte färdig. Jag är inte nöjd, det finns massor kvar att sträva efter både med landslaget och med klubblaget. När man vinner så väcks en iver att vinna än mer. Det är där jag är nu. Jag vill vinna mer, säger Bäckström.

I år har han också fortsatt nå milstolpar. Som förste Washington-spelare nådde han och passerade milstolpen 700 assist.

– Ja den matchen och det firandet kunde ju ha varit bättre. Vi torskade med 5-1 mot Boston så man kunde knappt känna glädje

Apropå Boston, numera är han lagkamrat med en riktig Boston och NHL-ikon, den väldeliga slovaken Zdeno Chara, som förövrigt hyllades av just Boston när lagen möttes.

– Han är en grymt fin lagkamrat men en spelare som gör allting dubbelt så hårt som en vanlig människa. Man älskade ju inte direkt att möta honom som motståndare. Nu är det i alla fall skönt på matcherna när han är i ens egna lag. Men man får ingen dispens på träningarna. Kan säga att de inte tillverkat de skydden som lindrar hans crosscheckingar på träningarna ännu, säger Bäckström och skrattar till, men lider inombords (red antagande).

– De visade en fin film om hans karriär men jag tycker ändå synd om honom. Man vill ju se en sån hyllning i samband med en fullsatt arena.

Lider med Lundqvist

Avslutningsvis, hur ser du på Henrik Lundqvists situation och öde med hjärtproblematiken?

Jag lider verkligen med honom. En idrottare oavsett nivå strävar efter att avsluta sin karriär på sina egna villkor och det hade jag unnat honom.

– Han kom ju hit för att försöka vinna Stanley Cup. Men vem vet, han kanske kommer tillbaka. Han kanske är tillbaka redan i år eller nästa år. Jag vet inte, säger han lite kryptiskt och avslutar, vet ni någonting?

MER NHL: William Nylander målskytt när Toronto vann i sudden (12 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.