Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Björn Eriksson om ishockeyförbundets kritik: ”Finns olika uppfattningar”

Uppdaterad
Publicerad

”RF behöver sätta idrotten i fokus och bli det idrottsförbund vi behöver och förtjänar”, skriver Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i en krönika.

RF:s ordförande Björn Eriksson är medveten om kritiken.

– Det finns olika uppfattningar mellan små förbund och stora förbund, säger han.

”På senare tid har vi sett hur den gemensamma överbyggnaden i RF gått allt längre och längre i riktningen mot att agera ”i myndighets ställe” istället för att vara det ”idrottsförbund” vi behöver och förtjänar.”

Dessa hårda ord kommer från Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

En som har läst krönikan är RF:s ordförande Björn Eriksson.

– Jag har läst den en gång och är inte klar med analysen. Men jag har uppfattat Anders tema som att han är orolig för att RF blir för starkt och styrande, och då vill han göra vissa förändringar, säger han till SVT Sport.

Hur upplever du att vindarna blåser i svensk idrottsrörelse inför Riksidrottsmötet?

– Jag tror att det finns olika uppfattningar imellan små förbund och stora förbund om vad som ska utföras och så vidare.

Det är ju ganska hårda ord från Anders Larsson ändå. Anser du att RF är det idrottsförbund som de behöver och förtjänar?

– Jag tror att det egentligen handlar om ”vad är idrott?” För idrott är ju dels det traditionella att man tränar och tävlar. Men sedan har vi en annan typ av idrott, som till exempel parasport, idrottsföräldrar, idrott för barn och rörelse för att minska fetma, till exempel.

– Är det idrott eller något annat? Det är ju den balansen som det handlar om, där idrottskamrater kan ha lite olika uppfattningar om hur de där vikterna ska vara. Men det är troligen lite svårt att inte se oss också som en samhällsresurs, för vi bör vara med när vi talar om rörelse för ungdom och annat.

KLIPP: Amanda Lind: ”Finns ett värde i att elitidrotten håller i gång” (30 nov 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.