Anders Larsson sågar Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sågar Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

”På senare tid har vi sett hur den gemensamma överbyggnaden i RF gått allt längre och längre i riktningen mot att agera ”i myndighets ställe” istället för att vara det ”idrottsförbund” vi behöver och förtjänar.”

Dessa hårda ord kommer från Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

I en lång krönika på ishockeyförbundets hemsida går han till hård attack mot Riksidrottsförbundet.

I maj hålls Riksidrottsmötet i Uppsala, där Riksidrottsförbundets medlemsöfrbund samlas för att fatta beslut i olika frågor.

Till detta möte har Svenska ishockeyförbundet, tillsammans med tio andra förbund (bandy, basket, bilsport, boxning, brottning, bågskytte, cykel, golf, handboll och motorcykel- och snöskoterförbundet) skrivit en motion där de vill att stämman slår fast hur mycket av det statliga stödet som ska gå direkt till specialförbunden och föreningarna.

”Vi föreslår en omfördelning av minst fem procent av det statliga stödet (cirka 100 miljoner kronor) från den gemensamma överbyggnaden till den ekonomiska ramen för oss förbund. Vi vill att stämman slår fast utgångspunkten att varje förbund bäst vet hur stödet gör nytta och vilka initiativ som krävs i sin idrott för att bidra till de övergripande målen. Alltså färre blanketter och ”pekpinnar” från RF och mer tillit till oss medlemmar helt enkelt”, skriver hockeyförbundets ordförande Anders Larsson i en krönika på ishockeyförbundets hemsida.

Fördubblade personalkostnader i RF

Anders Larsson skriver vidare i sin krönika att han anser att utvecklingen inom RF har gått åt fel håll, och att pengarna inte går dit de behövs som mest. Bland annat nämner han att det i RF:s verksamhetsberättelse från 2019 går att läsa om samhällssatsningar på 100 miljoner kronor.

”Parallellt har personalkostnaderna för RF centralt fördubblats på tio år och anmärkningsvärt är att antalet anställda i RF-delen av RF/SISU-distrikten ökat med hela 68 procent (!) den senaste femårsperioden. Sammanlagt finns nu 800 anställda i RF/SISU-överbyggnaden som i allt större utsträckning utför ”beställningsuppdrag” från staten istället för att värna oss medlemmar och idrottens intressen”, skriver Larsson, och utvecklar vidare:

”Vi behöver helt enkelt nu ett tydligt och fokuserat RF/SISU som samordnarstödjerföreträderutbildar och bildar den samlade idrotten i landet. Men det sagt måste vi vara överens om och slå fast att det är i föreningarna och hos oss i förbunden själva idrotten ledsbedrivs och utvecklas.”

”Sänktes kraftigt”

Anders Larsson skriver vidare att hans förbund tvingas dra in satsningar på grund av att de inte har fått de pengar de anser att de behöver.

”I ishockeyn kunde vi redan förra året smärtsamt notera att förbundsstödet till oss sänktes kraftigt. Det fick då till följd att vi bland annat tvingades minska ambitionsnivån i ishockeyns framgångsrika rekryteringssatsning för att få in fler barn, flickor och pojkar, till Tre Kronors hockeyskola”.

KLIPP: Amanda Lind: ”Finns ett värde i att elitidrotten håller i gång” (30 nov 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.