Färjestads Theodor Lennström jublar efter att ha gjort 3-1 under lördagens ishocheymatch i SHL mellan Färjestad BK och Leksands IF i Löfbergs Arena. Foto: TT

Blixtsnabb måldubbel när mästaren premiärvann

Uppdaterad
Publicerad

Det tionde SM-guldet är historia och Färjestad har inlett jakten på nya troféer.

Det tog elva sekunder att välta Leksand på rygg i SHL-premiären, 3–1.

– Förstås kul att göra mål direkt. Det kändes bra, säger nyförvärvet Remi Elie till C More.

Det började med guldglimrande ishockeybilder på jumbotronen.

Och som sig bör med att mästarflaggan, den tionde i ordningen, hissades i taket på Färjestads hemmaarena i Karlstad.

Sedan släpptes pucken i premiärmötet med Leksand.

Då hände inte särskilt mycket. Det var trevande, särskilt från hemmalagets sida, genom hela första perioden.

Det lilla som skapades svarade Leksand för – och om Färjestads nya målvakt Matt Tomkins plockhandske hade varit genomskinlig kunde Justin Kloos omställningsavslut mycket väl betytt 1–0 för gästerna, men nu viftade domarna avvärjande efter videogranskning.

Blixtsnabb måldubbel

I stället tog Färjestad ledningen när det tände till ordentligt i början av andra perioden.

Lagkaptenen Linus Johansson visade vägen i powerplay och bara elva sekunder senare presenterade sig nyförvärvet Remi Elie för sina nya hemmasupportrar. Den 27-årige kanadensaren med 107 NHL-matcher på meritlistan, den senaste för Tampa Bay i fjol, serverades av Marcus Nilsson och satte 2–0 bakom Leksands målvakt Kasimir Kaskisuo.

Lite senare noterades Justin Kloos som målskytt även i matchprotokollet när han reducerade i numerärt överläge för Leksand.

Stjärnan avgjorde

Avgörandet kom när Leksand fick sin tredje möjlighet i powerplay. Då läste stjärnbacken Theodor Lennström bortalagets Olle Alsing som en barnbok med rejält tilltaget typsnitt och gav sig själv fritt fram till 3–1 och tre poäng för Färjestad.

Från mittperioden och framåt var Färjestad det tyngre laget, även om det egentligen bara var Victor Ejdsell som visade upp något av den fysiska ishockey som präglade Karlstadlagets succé i slutspelet i våras. Leksand glimtade till med snabba omställningar och Matt Tomkins fick göra fler ”svåra” räddningar än kollegan Kaskisuo i bortaburen.

-Vår prestation var bra i första perioden. Då skapar vi mycket chanser och har en puck inne. Sedan faller vi sönder lite, sade Leksands tränare Björn Hellkvist till C More

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.