Boden förlorade skiljedom. Foto: Bildbyrån

Boden förlorade skiljedom – skyldig 2 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en skiljedom ska Boden Hockey betala nästan 2 miljoner kronor till hockeyettan.

Och det omgående.

Men klubbens advokat sätter hopp till en klandertalan.

Konflikten i hockeyettan fortgår alltjämt. Boden och Karlskrona vill stå utanför ligan eftersom man inte går med på det tv-avtal som skrivits. Det har gjort att en del lag under hösten bojkottat spel i Boden och Karlskrona.

Karlskrona har ännu inte skrivit på något avtal med hockeyettan, vilket Boden däremot gjort. Och det är det avtalsbrottet som fått ligaorganisationen att få saken avgjord i ett skiljeförfarande.

Den första skiljedomen är klandrad av Boden, och där väntar förhandling i Svea hovrätt i januari.

Den andra skiljedomen kom på tisdagen.

– Skadestånd uppgår till 944 676 kronor jämte ränta på beloppen från den 2 april fram tills dess betalning sker. Sedan förpliktas Boden att ersätta alla ombudsarvoden med 1 030 000 kronor jämte ränta, säger Ronnie Glysing, ordförande i Hockeyettan, till NSD.

Enligt Glysing ska pengarna betalas in omgående.

”Då river man upp allt”

Boden vill inte uttala sig om domen förrän efter onsdagens styrelsemöte. Klubbens advokat Jan Lindén säger dock att sista ordet inte är sagt ännu.

– Den underliggande skiljedomen är klandrad och slutet på det här kommer vi inte att se förrän... 14-17 januari är det förhandlingsdagar i Svea hovrätt och så kommer domen några veckor efter det. Det är den klandertalan som slutligen kommer att avgöra det här målet. Man kan säga att det här är en del och en konsekvens av den första skiljedomen som är klandrad, säger han till NSD.

Om Boden får rätt i det första skiljeförfarandet kan det påverka den andra skiljedomen.

– Då river man upp allt och får vi fel i den så ligger den underliggande skiljedomen kvar. Det som är lite synd är att man inte har inväntat klandret, säger Lindén.

Vill rösta bort ordföranden

Skiljeförfarandet är inte det enda ärendet i den infekterade striden i hockeyettan. Boden har i en dom i Riksidrottsnämnden (Rin) fått rätt att stå utanför ligaorgansationen. Svenska ishockeyförbundet anser dock att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler. Riksidrottsförbundet anser å sin sida att Rins beslut måste efterlevas.

Boden har också anmält hockeyettan, till RF, för misstankar om korruption. Enligt anmälan anser man att hockeyettan lovat pengar till de lag som vägrat spela mot Boden och Karlskrona.

Dessutom har en majoritet av klubbarna i hockeyettan begärt ett extra årsmöte för att rösta bort ordföranden Ronnie Glysing.

KLIPP: 60 sekunder: Kaoset i hockeyettan (21 oktober)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskrona i samband med träningsmatch Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer