Boden och Karlskrona fortsatt utfrysta i hockeyettan

Uppdaterad
Publicerad

Striden går vidare mellan hockeyettan och de två klubbarna Boden och Karlskrona som inte vill skriva på det centrala TV-avtalet. Under tisdagen ska Riksidrottsförbundet RF ha möte med Ishockeyförbundet, samtidigt som Boden bojkottas av motståndarlagen.

– Det är nästan lite kartelliknande verksamhet som pågår, som vi tycker är väldigt obehagligt, säger Boden Hockeys marknadschef Joakim Svensson till SVT Sport.

För drygt en vecka sedan uteblev Örnsköldsvik från en bortamatch i Boden, och på onsdag blir det likadant: Kalix tänker inte spela borta i Boden. Utbrytarklubbarna Boden och Karlskrona står ensamma. I Hockeyettans TV-avtal ingår totalt 40 klubbar från Norra, Södra, Östra och Västra. Men Karlskrona och Boden hoppade av, med hänvisning till att avtalsfrihet går under konventionen om mänskliga rättigheter. Dessutom har de fått rätt, av Riksidrottsnämnden RIN, vars beslut i maj i år inte kan överprövas.

– För vår del handlar det här inte om sändningarna, utan om hur avtalet är utformat, att det finns möjlighet att själv kontrollera sin förening. Vi vill se frivillighet, transparens och någon sorts affärsmässighet i grunden , säger Boden Hockeys marknadschef Joakim Svensson.

Möte mellan RF och Hockeyförbundet

Under tisdagen ska Riksidrottsförbundet träffa Hockeyförbundet, och syftet är inte att ändra på RIN:s beslut, utan att på något sätt förhålla sig till det. Kan man lämna en liga-organisation, men ändå spela kvar i ligan? Boden och Karlskrona kan bli ett prejudikat för svensk idrott – samtidigt som de väntar både på bortalag och intäkter.

– Det är svårt att säga hur länge det här kan pågå, men vår bedömning är att vi i alla fall klarar den här säsongen, säger Joakim Svensson till SVT Sport.

I dag har Boden lämnat in en anmälan med en begäran om att Riksidrottsstyrelsen ska se över hur Svenska ishockeyförbundet fungerar.

”SIF återinför en ogiltig och olaglig bestämmelse vilken bryter mot Riksidrottsförbundets stadgar”, skriver man bland annat i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.