Foto: Bildbyrån

”Boork-brevet” kom till på uppmaning av hockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Efter brevet där ett tiotal damspelare krävde Leif Boorks avgång står Damkronornas coach på sig. Nu visar det sig att Svenska hockeyförbundet låg bakom uppmaningen att skriva brevet. Boork förnekade först brevets existens.

Först sa Boork sig inte veta vilka som skrivit brevet och hade ingen kännedom alls i samband med SDHL:s (före detta Riksserien) upptaktsträff på Tele2 Arena i Stockholm.

– Jag har inte läst brevet och inte sett det och vet inte från vilka det kommer ifrån och kan inte kommentera något jag inte känner till, säger Boork inledningsvis till SVT.

Damkronorna

När SVT Sports reporter Dusan Umicevic ifrågasatte detta uttalande och hänvisade till uppgifter om att Boork samtalade med spelarna enskilt i samband med senaste landskampen svängde Boork.

– Vi har rett ut de de sakerna, det är en sak som varit klar sedan i maj. Sedan är det rätt att vi bad de tjejerna som var på campen i Kanada och stod bakom brevet att redovisa och diskutera den situationen. Vi har rett ut den situationen internt och av respekt för de inblandade spelarna vill jag inte diskutera det offentligt men jag känner mig trygg i mitt beslut. Sedan kan jag inte kommentera ett innehåll som jag inte läst ordagrant, säger Boork.

”Svårt att ta inspel från gruppen”

En av stolparna i brevet ska vara att Boork har svårt att ta inspel från gruppen.

– Det är inte första gången den frågan dyker upp i min karriär, säger Boork med ett skratt.

– Det är delvis en ny ökad kravbild och vi har tagit bort kompromisserna för många av toppspelarna och delvis är det en ny miljö som spelarna möter och när två spelare som är väl kända inom landslaget inte fortsätter så blir det diskussion, funderar Boork och känner att den gamla miljön måste bort för att höja kompetensen och på sikt höja rankingen för laget som inte tagit medalj sedan 2007.

Emma Eliasson, Luleå, och Jenni Asserholt, Boorks förra lagkapten, får inte plats i landslaget, trots att många anser att de bör det.

– Dörren är stängd men inte låst, säger Boork om duons framtida chanser i landslaget.

”Vi måste ha de bästa spelarna med”

Jenni Asserholt, HV71, fick inte plats efter att ha missat två av tre läger.

Asserholt hävdar att brevet var på uppmaning från Hockeyförbundet som bad spelarna att stolpa upp de punkter som behövde förbättras.

– Det jag kan stå för är att när man inte når de resultat man vill så måste så måste man ställa sig frågor, bland annat om förändringar i spelet, men det är inget som jag vill diskutera i media. Men visst vore det tråkigt om det blev så här efter 13 år i landslaget.

Asserholt har svårt att se landslaget lyfta med Boorks filosofi.

– Om vi  ska kunna ta medaljer vid stora mästerskap så måste vi ha de bästa spelarna med som Emma Eliasson, säger Asserholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet