Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börje Salming och Darryl Sittler blev nära vänner i Toronto – hör Sittler berätta om deras relation i klippet Foto: BILDBYRÅN

Nära vännen Darryl Sittler i Toronto: ”Jag var med Börje ända fram till idag”

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salming är en av de största i svensk ishockeyhistoria. Han är också en av de största i kanadensiska Toronto. Även där sörjer man nu hans bortgång.

– Vi älskar våra hjältar här och Börje var en av dem, även om han var från Sverige, säger vännen och tidigare lagkamraten Darryl Sittler till SVT Sport.

Darryl Sittler, 72, var lagkapten i Toronto under en stor del av Börje Salmings sexton år i den klassiska NHL-klubben Toronto. Och är den ende spelaren i NHL som har gjort tio poäng i en match.

Under de åren blev de nära vänner och den vänskapen höll i sig genom hela livet.

– Jag var med Börje och hans familj hela vägen, ända fram tills idag. Då de var här i Toronto, innan dess och då de åkte tillbaka till Sverige. Jag fick ett meddelande från Börjes dotter i morse och jag var förstås chockerad över att det gick så snabbt som det gjorde. Men efter att ha spenderat tid med honom visste jag att det blev snabbt sämre och att det kunde hända när som helst, säger Sittler.

Darryl Sittler har varit med då Salming har hyllats stort de senaste veckorna.

– Att Börje tog sig till Toronto och vi hade två fantastiska kvällar här, och det vackra avskedet i Sverige. Manuset kunde inte ha skrivits bättre för Börje.

Fötterna på jorden

Sittler lyfter fram att Salming, trots sin enorma framgång inom ishockeyn, höll fötterna på jorden genom hela sitt liv.

– Börje var en ödmjuk man. Spelare som (Nicklas) Lidström beundrade honom och han var en föregångare för många europeiska spelare. Men det förändrade aldrig honom som person. Att han kunde ta sig till Toronto trots sin sjukdom var tack vare hur stark och tuff han var.

I Canada Cup 1976 var både Sittler och Salming med i All Star-femman som utsågs efter turneringen. Det är det minnet som Sittler väljer då han ombeds välja ett.

– Vi spelade i Maple Leaf Garden. Jag spelade för Kanada, men han fick de största ovationerna. Bobby Orr, en av tidernas bästa spelare var där, men supportrarna uppskattade verkligen Börje och den han var.

Han avslutar med att beskriva hur stor Salming var och är i Toronto och Kanada.

– Vi älskar våra hjältar här och Börje var en av dem, även om han var från Sverige. Våra kanadensiska ishockeysupportrar, eller Maple Leafs-supportrar, håller honom lika högt som oss andra, om inte ännu högre.

Börje Salming blev 71 år gammal.

KLIPP: Salmings ovationer i Canada Cup 1976 blev utsett till Tidernas ögonblick på Tidernas Hockeygala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.