Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Se när Börje Salming hyllades i Toronto under hösten 2022 i klippet Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börje Salming hyllad i Toronto

Uppdaterad
Publicerad

Det var en märkbart rörd Börje Salming som med tårar på kinderna fick hjälp av sin vän – legendaren Darryl Sittler, att lyfta sin ena arm för att möta publikens jubel på Torontos hemmaarena i Kanada på fredagen.

– Börje tog in det själv också, det märktes verkligen. Han känner stödet han får från den här staden, säger Mats Sundin som befann sig på Salmings andra sida till Aftonbladet.

Börje Salming befinner sig i Toronto i Kanada för att närvara vid den så kallade Hall of Fame-helgen.

Under stående ovationer, som aldrig verkade vilja ta slut, fick den svenska ishockeyikonen motta jubel under en ceremoni inför matchen mellan Toronto och Pittsburgh.

Ikonstatus efter 16 säsonger i Toronto

Salming har ikonstatus i Toronto efter sina 16 säsonger i klubben och planen är att han ska fortsätta hyllas ordentligt i helgen.

– Jag pratade med hans dotter, hon sa det är tufft för honom hemma i Sverige, men en sån här stund ger honom lite hopp glädje. Familjen säger att de inte sett honom le så mycket som han gjorde i kväll på länge, säger Sittler, den enda spelare som gjort tio poäng i en match i NHL, till  TSN.

Det var länge oklart om den 71-årige legendaren skulle kunna åka då han sedan en tid lider av ALS, men i förra veckan blev det klart att han tillsammans med familjen skulle åka.

SE MER: Börje Salming har drabbats av ALS (10 augusti 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börje Salming har drabbats av ALS. Foto: Bildbyrån

Ska stanna i Toronto under helgen

Sedan Salming insjuknade har hans tillstånd försämrats snabbt. Han kan inte längre prata och har svårt att både äta och gå.

Hall of Fame-helgen i Toronto håller på från fredag till måndag. Under söndagen är det en legendarmatch där Mats Sundin frontar ena laget, Team Sundin, som spelar mot Team Lindros, ledd av tidigare storspelaren Eric Lindros.

Toronto möter även Vancouver på hemmaplan, på lördag.

På måndagen är det den stora Hall of Fame-galan. På plats i arenan var också Daniel Sedin och Daniel Alfredsson för att delta i ett ceremoniellt nedsläpp och motta sina Hall of Fame-ringar. Henrik Sedin saknades på grund av covid-smitta men väntas ansluta till galan. 

På torsdag ska Salming medverka vid Tidernas Hockeygala i Avicii Arena, något som sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.