Boston förstörde St Louis stora fest

Uppdaterad
Publicerad

St Louis hade laddat för klubbens första titel-fest hittills. Sedan klubben grundades för 52 år sedan hade läget åtminstone aldrig varit bättre till att vinna Stanley Cup, och på stadens gator hade tusentals fans samlats. Men Boston, en av USA:s mest framgångsrika idrottstäder, visade vinnarmentalitet och vann stort i St Louis, 5-1.

Nästan 20 000 fans inne på Enterprise Center och mångdubbelt fler i solskenet utanför var beredda att jubla över St Louis efterlängtade Stanley Cup-seger. På isen var det mindre fest, med en pokal på spel satsade de båda lagen inte helt oväntat på mer kamp än skönspel.

Matchen avgjordes på diametralt olika sätt av målvakterna Jordan Binnington och Tuukka Rask.

Bostons Rask radade upp räddningar när hemmaidolerna i blått inledde säsongens sista hemmamatch med att genast sätta tryck mot Boston. Men något mål blev det inte.

Tyst publik

På andra sidan var St Louis Jordan Binnington desto mer olycklig.

Åt Bostons 1–0 kunde kanadensaren inte göra så mycket. Bortalaget fick chansen att spela fem mot tre, och det överläget tog laget vara på genom Brad Marchand, som fri från snäv vinkel prickade in 1–0.

– Det var bra att vi fick in en puck där tidigt och sedan kunde vi, absolut inte spela på ledning men, vi är trygga med ett mål och sedan kunde vi utöka också, säger Joakim Nordström.

En annan förklaring till den fina starten var Patrice Bergerons ord inför match.

– Patrice (Bergeron) höll ett tal innan som var riktigt bra. Mer än så kommer jag inte att säga. Det hade nog en ganska stor del i att vi fick en bra start på matchen, säger Nordström.

1-0-målet fick St Louis att växla upp tempot ännu ett snäpp och Rask fick kämpa hårt för att freda sin kasse. Men de riktigt klara chanserna uteblev, tempoökningen gav fler felpassningar och spelvändningar åt båda håll. Publiken började visa sitt missnöje över uteblivet måljubel och spelkvaliteten minskade när desperationen ökade hos hemmaspelarna.

St Louis gick in i tredje perioden redo att spräcka Bostons nolla och komma ikapp i målprotokollet. Då slängde Brandon Carlo i väg en lös puck fån blålinjen. Pucken studsade framför mål, Binnington var inte på hugget och släppte in 2–0.

Målet, som kom 2.30 in i slutperioden, tystade publiken än mer, och de blå stod nu mot en försvarsmur för svår att överlista. Och när de kom igenom stod Tuukka Rask i vägen, nästan hela tiden. Ryan O'Reillys tröstmål till 3–1 var bara centimeter över mållinjen och godkändes först efter videogranskning.

Då hade Binnington alltså redan släppt in ett tredje mål, från Karson Kuhlman, som inte heller det såg otagbart ut. Med sex minuter kvar fick han åter vittja nätet, efter mål av David Pastrnak, och festen var definitivt avblåst.

– Vi spelar bra defensivt. Vi pratade mycket om det innan matchen, att vi behövde ha en bra defensiv insats. Offensivt brukar det lösa sig för oss, vi har offensivt skickliga spelare, säger Nordström.

Fördel Boston?

5–1 kom i öppen kasse och därmed kunde Boston alltså göra precis som mot Toronto, med kniven mot strupen vinna den sjätte matchen på bortaplan och kvittera till 3–3.

Då, i första slutspelsomgången, vann laget även den sjunde och avgörande kampen.

Om det blir en repris i finalen får vi veta natten mot torsdag, svensk tid, då den sjunde och helt avgörande finalmatchen spelas i Boston.

– Det behöver väl inte ens sägas men det var såklart målet att komma hit, vinna och ta det till match 7 hemma. Det är jättekul, nu gäller det att ladda om snabbt, säger Joakim Nordström.

Boston Bruins har vunnit sex Stanley Cup-titlar. Utöver det är staden historiskt framgångsrika i NBA (Boston Celtics), Baseball (Boston Red Sox) och i amerikansk fotboll (New England Patriots).

Vinnarstaden mot St Louis

St Louis blev för några år sedan av med sitt lag i amerikansk fotboll – Rams flyttade till Los Angeles. Stadens stora glädjeämne har historiskt varit baseball-laget Cardinals, som vunnit 11 mästerskap, tre av dem i modern tid (1967, 2006, 2011). NHL-klubben Blues har aldrig vunnit, en ny chans till det stundar om tre dagar.

NHL

St. Louis Blues logo

St. Louis Blues

1 - 5

Boston Bruins logo

Boston Bruins

0-1, 0-0, 1-4
Scottrade Center, St. Louis, MO

Fakta: Stanley Cup-finalen (TT)

Finalen avgörs i bäst av sju matcher. Det står 3–3 i matcher.

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis. 2–3 (efter förlängning).

Match 3: St Louis–Boston, 2–7.

Match 4: St Louis–Boston, 4–2.

Match 5: Boston–St Louis, 1–2.

Match 6: St Louis–Boston, 1–5.

Match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.