Boston tog ledningen i Stanley Cup-finalen

Åttonde raka segern i slutspelet.

Boston har kopplat greppet om Stanley Cup-finalen.

Hemmalaget hamnade tidigt i ett 0-2-underläge men vände till seger med 4-2 mot St Louis.

– Fantastisk känsla att vara där ute, säger Bostons Marcus Johansson till SVT Sport.

Fem minuter in i tredje perioden var vändningen ett faktum när Boston gjorde 3-2 genom Sean Kuralys. Och gästernas jakt på en utjämning öppnade sedan för Brad Marchands 4–2 i tom kasse i slutminuterna.

– Mycket adrenalin och en fantastisk känsla att vara där ute och spela. Man tänker inte så mycket utan bara kör, säger Bostons Marcus Johansson till SVT Sport.

För Boston var det här åttonde raka segern i slutspelet.

Dubbelt så många skott

Gästerna St Louis, som spelar sin första final sedan 1970, inledde alltså starkast, med första ledningsmålet av Brayden Schenn i åttonde minuten i första, och det andra av Vladimir Tarasenko en minut in i andra.

– Det är dumt att skylla på något men vi är inte oss själva. Vi flyttar inte fötterna tillräckligt fort och är inte vän med pucken. Men efter att de gjort 2-0 så vaknar vi och lyfter oss rejält och tar över matchen, säger Johansson.

Men sedan lade Boston i en ny växel, vilket skulle visa sig i statistiken med nästan dubbelt så många skott på mål för Bruins, 38 mot St Louis 20 totalt i matchen.

Bara en minut efter Tarasenkos mål fick Joakim Nordström en assist vid Connor Cliftons 1–2. I andra perioden hann även Charlie McAvoy utjämna.

Psykologiskt övertag

Även nästa match i serien bäst av sju spelas i Boston, natten mot torsdag, svensk tid.

Och förutom hemmaplan har Massachusetts-laget ett psykologiskt övertag i att ha vunnit åtta matcher på raken. Medan St Louis nog vill undvika att tänka på att laget aldrig har vunnit någon match i Stanley Cup-finalerna.

Detta är fjärde gången laget går till final, och samtliga tidigare gånger – 1968, 1969 och 1970 – förlorade man i fyra raka. Facit just nu är alltså 0–13 i matcher.