Jaden Schwartz stod för ett hattrick. Foto: TT

St Louis kopplar grepp om finalplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Sundqvist inledde St Louis målfest när San Jose besegrades med 5–0 på bortaplan i det femte semifinalmötet i NHL-ishockeyn.

San Joses svenske back Erik Karlsson satt större delen av matchen på bänken och verkade åter plågas av en ljumskskada.

Med knappt sex minuter spelade fångade Oskar Sundqvist en felpassning av Erik Karlsson och satte St Louis, och matchens, första mål.

– Jag hann inte tänka så mycket mycket. Det var bra att försöka skjuta, och jag såg att Erik skymde Jones lite så det var bara att inte försöka pricka honom, säger Sundqvist till SVT Sport efter matchen.

Erik Karlsson, som under stora delar av säsongen har dragits med en ljumskskada, spelade bara ett par minuter in i andra perioden. Sedan syntes han grimasera från bänken, eventuellt på grund av ljumsken igen, och under tredje perioden var han inte ens kvar i avbytarbåset.

Hattrick av Schwartz

I början av andra perioden utökade St Louis ledningen, först genom Jaden Schwartz och sedan genom en straff av Vladimir Tarasenko.

Och just för Schwartz var matchen en fullträff. I början av tredje perioden satte han 4–0 och sedan även 5–0, vilket innebär hattrick, Schwartz andra under Stanley Cup. Det första kom i match sex mot Winnipeg under åttondelsfinalsomgången.

Nu är St Louis en seger från sin första Stanley Cup-final sedan 1970.

– Det gäller att inte sväva iväg. Vi måste spela på samma sätt som vi gjorde i dag och veta varför vi vann med 5-0. Det är hårt jobb som gäller, säger Sundqvist.

Steen tittar framåt

Även St Louis Alexander Steen berömmer laginsatsen.

– Vi spelade bra. Vi spelade tajt. Det var bra tryck från forwards när vi kom hem så backarna kunde hålla nära avstånd till deras forwards och sätta press på dem och vi kunde försöka få tillbaka puckarna lite snabbare. En väl genomförd match över 60 minuter, säger Steen till SVT Sport.

– Vi spelade bra i kväll. Men det är historia nu och vi måste titta framåt och förbereda oss för nästa match.

– Vi har alltid haft bra stöd från samhället i St Louis så det ska bli kul att komma hem, säger Steen om att kunna avgöra på hemmais.

St Louis leder semifinalserien med 3–2 i matcher, och kan bli finalklara natten mot onsdag, svensk tid.

NHL

San Jose Sharks logo

San Jose Sharks

0 - 5

St. Louis Blues logo

St. Louis Blues

0-1, 0-2, 0-2
SAP Center, San Jose, CA
Publik: 17562

Fakta: Så fortsätter Stanley Cup

Semifinaler:

St Louis-San Jose, 3–2 i matcher. Nästa match: i St Louis på onsdag, klockan 02.00 svensk tid.

Boston-Carolina, 4–0 i matcher. Boston klart för final.

Finalspelet inleds måndagen den 27 maj, med match i Boston.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.