NHL-spelarna isolerade – då tränar svenskarna ”i det fria”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin sitter NHL-spelarna i USA isolerade.

Men i Sverige öser Jesper Bratt på ute i det fria.

– Om vi inte kommer tillbaka så har man fem månader med jättebra träning framför sig. Det är speciellt bra för mig som är en mindre spelare, säger Bratt till SVT Sport.

Jesper Bratt fick en perfekt debut i NHL den 7 oktober 2017. Han gjorde mål och assist för sitt New Jersey. I andra matchen levererade han två mål och en assist.

Sedan dess har det rullat på bra med både speltid och poängskörd för 21-åringen.

”Utvecklas när man ligger på max”

På grund av coronapandemin är han hemma i Stockholm. På annandag påsk körde han ett fyspass i Vasaparken tillsammans med flera andra hockeyspelare.

– Det är annorlunda. Jag försöker hålla igång med fysiska aktiviteter i stället för att vara på isen. Det gäller att hålla igång benen i fall man måste åka tillbaka och lira, säger Jesper Bratt till SVT Sport.

– Jag tycker vi har en jättebra grupp. Vi har många unga talanger och även några veteraner i gruppen. Vi försöker sätta en bra prägel på den här gruppen. Alla vill tävla och vinna för att bli bättre. Man utvecklas när man ligger på max.

Innan New Jersey spelade han för AIK. Sedan barnsben har han drömt om att få lira i NHL, och är väldigt nöjd med att ha nått dit. Han är stolt över alla timmars träning han har lagt ner för att uppfylla sin största dröm.

– Jag har alltid fortsatt träna, både i med och motgång. Jag har aldrig gett upp, jag har fortsatt kriga och njutit av sporten, säger Bratt, som beskriver sig själv som hockeyspelare på följande vis:

– Snabb ytterforward. Ganska teknisk. Jag gillar att skapa målchanser offensivt och vara kreativ.

”Det finns alltid positiva saker”

Coronapandemin är plågsam för alla i världen. Och för NHL-spelarna är det oklart om det blir någon fortsättning på säsongen 2019/20. Bratt försöker dock hitta positiva saker i den rådande situationen.

– Om vi inte kommer tillbaka så har man fem månader med jättebra träning framför sig. Det är speciellt bra för mig som är en mindre spelare eftersom jag har jättelång tid på mig att bli ännu snabbare, ännu starkare och utveckla alla mina fysiska delar för att bli bättre på isen. Det finns alltid positiva saker att ta med sig.

Men om Bratt får önska spelar han gärna klart säsongen.

– Det är många som pratar om det bakom stängda dörrar, men vi vet inte hur det ser ut. Det är klart man vill tillbaka och lira. Det känns segt, särskilt för oss som var på väg uppåt, vi var på gång ordentligt. Det hade varit kul att avsluta säsongen och få ett slutspel.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.