HV71 spelar i hockeyallsvenskan kommande säsong. Foto: Bildbyrån

HV71 åker ur SHL – klart för hockeyallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Oula Palve avgjorde för Brynäs i förlängningen.

Det innebär att Gävlelaget behåller sin plats i SHL – och att HV71 spelar i hockeyallsvenskan kommande säsong.

– Otroligt tomt och ledsamt. Det här är känslor man aldrig upplevt tidigare, säger Eric Martinsson till SVT Sport.

Oula Palve.

Så heter Brynäs stora hjälte efter att han avgjort i förlängningen i den femte matchen mot HV71. Ett mål som innebär att Brynäs spelar vidare i SHL kommande säsong medan det är hockeyallsvenskan som väntar för HV71.

– Det har gått tungt egentligen sedan första matchen i serien och vi har egentligen inte kommit över vattenytan en enda gång. Vi har kippat efter luft hela säsongen. Det har varit en mental kollaps hela året, säger Eric Martinsson.

Rödin med viktig kvittering

Det femte mötet mellan dessa lag var precis som de tidigare matcherna en jämn historia. Brynäs tog ledningen i den första perioden innan HV71 vände till 2-1. I den tredje fick Brynäs en perfekt öppning när lagkaptenen Anton Rödin kvitterade bara efter tre minuter. Lagen bytte sedan chanser med varandra och ett avgörande kunde landat i bägge burarna.

I stället gick matchen till förlängning. HV71 fick lov att göra mål för att hålla liv i den här serien och man startade bra. Man skapade oro kring Samuel Ersson i Brynäsmålet men utan att få in pucken.

Berglund positiv injektion

Patrik Berglund hade varit frånvarande tidigare under serien. Nu var han med och var direkt en positiv injektion för sitt lag. Han började med att assistera till 1-0 innan han var inblandad i avgörandet.

Berglund skickade in en puck från vänster när Brynäs vände spelet snabbt i en kontring och finländaren Oula Palve som befann sig framför kassen, letade upp returen och skickade in målet som håller kvar Gävlelaget i SHL.

Palve inledde säsongen i Linköping och kom dit med höga förväntningar på sig. Men efter 31 matcher och tolv poäng fick han lämna – och hamnade i Gävle. I grundserien blev det 14 poäng på 25 matcher och nu är det alltså han som skjuter klubben kvar i SHL.

”Ska slåss om guldmedaljer – inte här”

För HV71 blir det istället omstart i hockeyallsvenskan.

– Mörkt, tomt, skit. Spelarna känner sig fruktansvärt besvikna. HV är en klubb som ska vara med och slåss om guldmedaljer, inte vara här nere. Vi har haft ett enomt stöd från fansen och hela klubben, det finns inget att skylla på där, säger tränaren Stephan Lundh till SVT.

SHL

Brynäs IF logo

Brynäs IF

3 - 2

HV71 logo

HV71

0-0, 1-2, 1-0, 1-0
Monitor ERP Arena, Gävle

Andra perioden

  • 1-0MålGunler (Berglund/Harper) PP1
    02:50
  • 10:26
    1-1MålForsberg (Murray/Wedin) PP1
  • 12:06
    1-2MålWedin PS

Tredje perioden

  • 2-2MålRödin (Scott)
    03:02

Förlängning

  • 3-2MålPalve (Berglund/Björk)
    65:29

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.