Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist uttalar sig om löneskillnaderna. Foto: Bildbyrån.

Brynäs-kaptenen om löneskillnaderna: ”Inte ologiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Män har betydligt högre inkomster inom svensk ishockey än kvinnor. Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist resonerar kring skillnaden.

– Det är väl inte ologiskt när man tänker på hur mycket publik som herrhockeyn drar jämfört med damhockeyn, säger han till SVT Sport.

I en granskning har SVT Sport visat att svenska idrottsmän i genomsnitt tjänar 72 gånger mer än idrottskvinnor.

Den genomsnittliga månadslönen för en manlig toppspelare i ett topplag i SHL är 110 000 kr. Motsvarigheten för en kvinna i SDHL är 4 000.

Idrottslöner

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist uttalar sig i frågan i dag.

– Det är klart att det är tråkigt att de inte får bra förutsättningar till att hålla på med hockey så som vi gör. Jag tycker ändå att det har blivit ett uppsving i damhockeyn, säger han till SVT Sport.

”Blir troligtvis mycket bättre”

– Luleå och Linköping som försöker slå varandras rekord gör att det blir mer publik i arenorna och det ökar intresset för damerna. På sikt kommer de nog kunna få upp lönerna, säger Blomqvist.

Tycker du att det är fel att det är sådana stora skillnader mellan män och kvinnor?

– Det är väl inte ologiskt när man tänker på hur mycket publik som herrhockeyn drar jämfört med damhockeyn, men jag hoppas och tror att det i framtiden kommer att bli ett mindre gap. Jag tror inte att det blir samma någon gång, men troligtvis mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet