Mikko Manner varvar Brynäs med det finska landslaget. Foto: Bildbyrån/SVT

Brynäs i kvalstrid – då leder tränaren landslaget: ”Positivt för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs har bara tre poäng ner till HV71 på negativ kvalplats i SHL.

Men då det nu är landslagsuppehåll saknar de sin huvudtränare Mikko Manner som agerar förbundskapten för Finland.

– Det är bara positivt för alla, säger Manner till SVT Sport.

I vanliga fall är det VM- och OS-guldcoachen Jukka Jalonen som leder de finska Lejonen, men i EHT-turneringen i Malmö har Mikko Manner huvudansvaret. Brynäs tränare, som oftast är assisterande tränare i landslaget, har fått kliva fram då Jalonen har opererat knät.

– Det är lite spännande för mig. Jag har aldrig kunnat drömma om att få vara huvudtränare i en så här fin turnering, säger han.

Att han är med Finland gör också att han inte kan vara med på en träningsvecka med ett nedflyttningshotat Brynäs.

– Det är ingen fara, det är bara positivt för alla. Vi har bra koll på vad vi vill göra och förbättra. Nu för tiden när man jobbar i ett lag är det faktiskt ett lagarbete. Huvudtränaren behöver inte alltid vara där. Det är kul att de får en veckas vila från mitt ansikte och jag får vara borta från deras ansikten, säger Manner.

”Behöver spelare”

Han menar att hans dubbla stolar till och med gynnar Brynäs då han skaffar sig internationell erfarenhet. Finländaren är också övertygad om att Brynäs kommer klättra i SHL-tabellen.

– Jag är hundra procent säker att om vi fortsätter så här, med de värderingar vi har, så kommer resultaten snart.

Aftonbladet har rapporterat om att den 25-årige forwarden Jens Lööke är aktuell för en återkomst till Brynäs nästa säsong, men enligt Manner kan det bli verklighet redan de närmaste dagarna.

– Transferfönstret stänger 15:e och vi behöver lite spelare. Alla aktuella spelare är intressanta och Jens är en av dem. Vi behöver förstärkningar. Jens är inte den enda som vi försöker värva. Vi får se vad som händer, man vet aldrig, säger Brynäs-tränaren.

Möter Sverige på söndag

Lööke spelar just nu i Vasa Sport i den finländska ligan. Innan dess har han spelat i bland annat Timrå och Brynäs. En övergång lär hänga på att Sports chanser att nå slutspel blir ännu mindre än de just nu är.

Sverige möter Finland på söndag i den avslutande matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.