Lara Stalder. Foto: Bildbyrån

Brynässtjärnan går mot nytt målrekord: ”Gillar inte att bli kallad stjärna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en skadedrabbad fjolårssäsong är Lara Stalder tillbaka i storform. Med 28 mål och 45 poäng på 21 matcher leder hon både SDHL:s skytteliga och poängliga i överlägsen stil. Trots poängdominansen vill hon inte bli kallad för någon stjärna.

– Nej, jag gillar inte ordet stjärna. Vi är ett lag och med enbart en stark offensiv vinner man inte, säger Stalder till SVT Sport.

Efter fyra säsonger i den amerikanska collegeligan anslöt Lara Stalder till Linköping för två år sedan. Redan under hennes första säsong i SDHL vann hon skytteligan med 39 gjorda mål på 36 matcher. I år har hon redan gjort 28 mål för Brynäs med nästan hälften av säsongen kvar att spela. Fortsätter hon hålla samma måltempo kan målrekordet, på 47 fullträffar under en säsong, vara utraderat i vår. 

– I Amerika är de mer rakt på och vill ta pucken snabbt till mål. Jag tror att det är därifrån jag utvecklat mitt offensiva spel.

Axelproblem tvingade Stadler till operation

Karriären har inte bara inneburit framgångar för den offensivt skickliga schweiziskan, som i landslaget spelar back. Under Stalders andra år i Linköping fick hon i fjol stora problem med en axel som hoppade ur led vid upprepade tillfällen och som tvingade henne till operation.

– Det var tufft. Hockey har alltid varit en stor del av mitt liv så när jag insåg att säsongen var över tog jag avstånd från rinken och försökte fokusera på annat, så som studierna istället.

Efter två finalförluster med Linköping bytte hon Linköping mot Brynäs inför årets säsong och är en starkt bidragande faktor till att Gävle-laget är ett topplag igen.

KLIPP: Se hela reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.