Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Brynässtjärnan Matilda Nilsson om otäcka olyckan: ”Första tanken – hur kan jag hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Jenni Hiirikoskis otäcka skärskada i halsen skärrade både med- och motspelare i SM-finalen.

Landsmaninnan Matilda Nilsson var chockad men också arg för att spelare och domare fick agera hjälp på isen så länge.

– Jag frågade de finska spelarna vad jag kunde göra och försökte bara hjälpa till, säger hon till SVT Sport.

Det var i slutet av den andra SM-finalen mellan Luleå och Brynäs som Jenni Hiirikoski föll otäckt till isen efter att ha fått en skidskoskena över halsen.

Spelare och domare hjälpte den skadade Luleåstjärnan med handdukar och tröjor och det var märkbart skärrade spelare som efter en stund tog sig till omklädningsrummen under spelavbrottet.

– Det var chockerande, jag har aldrig varit med om att något sånt här hänt, säger Brynäs finska Matilda Nilsson.

– Det första jag tänkte var hur jag kunde hjälpa till. Jag frågade de finska spelarna vad jag kunde göra och försökte bara hjälpa till, men det var förstås chockerande. Sedan tänkte jag bara varför finns det inte ambulans eller något och det blev jag lite arg på.

”Något vi måste förbättra”

Efter olyckan ringde ledare 112 men det dröjde väldigt lång tid innan ambulans var på plats. Hiirikoski, som var vid medvetande, behandlades länge ute på isen och låg sedan på en bår nära omklädningsrummen i väntan på ambulans.

– Det är något vi måste förbättra, att det finns läkare och ambulans på plats. Det ska inte vara så att det måste hända något för att vi ska få ambulans och läkare till våra matcher, säger Nilsson.

Matchen återupptogs och Petra Nieminen utökade till 5-3 vilket gav en Luleåseger. Matilda Nilsson menade att det blev en tuff omstart.

– Det var lite svårt men det var bara att fortsätta och göra sitt bästa. Det var förstås mycket känslor där, men vi har varandra här att prata med och vi gav Luleå chansen att välja om de ville fortsätta spela.

I SDHL finns inga krav på ambulans under matcherna.

– Det är så klart inte bra. Jag hoppas att det blir ändring på det, säger Brynäs tränare Filip Eriksson.

Inga Luleåspelare ville göra intervjuer efter matchen.

I morgon kan Luleå, som har 2-0 i matcher, säkra SM-guldet. Matchen börjar 18.05 och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.