Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finalmatchen mellan Luleå och Brynäs avbruten. Foto: SVT

SM-finalen bröts tillfälligt efter allvarlig skada

Uppdaterad
Publicerad

Otäcka scener utspelade sig i SM-finalen mellan Luleå och Brynäs.

Jenni Hiirikoski skar sig på en motståndares skridsko efter att halskyddet glidit ner, men hade tur i oturen.

”I dag upplevde jag en väldigt läskig situation på isen. Men efter operation är jag okej och jag har redan kunnat åka hem. Jag vill tacka alla som var involverade i att hjälpa mig, både på isen och på sjukhuset. Jag är extremt tacksam”, skriver hon på sociala medier.

Med tre minuter kvar av sista perioden var Luleå-kapten Jenni Hiirikoski inblandad i en kollission. Hon träffades av en skridsko på halsen och blev liggandes på isen.

– Det var inte långt ifrån de stora halskärlen och då hade det kunnat bli ett sämre utfall, säger lagläkaren Marcus Pettersson till SVT Sport.

Medicinsk personal var snabbt ute på för att ta hand om den 35-åriga finländskan. Hon fördes senare av isen på en brits. Finalen bröts tillfälligt och Hiirikoski fördes till slut med ambulans till sjukhus. Lagläkaren Marcus Pettersson var med genom hela förloppet.

– Jag vill rikta ett stort tack till med- och motspelare, domare och en kollega som turligt nog var på plats på läktaren. Det var ett snabbt och rådigt ingripande som gjorde att det blev ett lyckligt slut. Det var snabbt tryck mot såret vilket är a och o.

Drabbades av chock: ”Fasanfullt”

Spelare och ledare var alltså snabbt framme vid Hiirikoski för att hjälpa till och många var skärrade.

Matchen återupptogs senare efter de positiva rapporterna om finskans status.

– Det var fasansfullt men lyckligtvis har det gått bra. Läget är under kontroll och spelarna ville spela för henne, säger Luleås tränare Jens Själin.

Lagläkare Marcus Pettersson:

– Jenni fick en del blod i sin hand och drabbas av chock men hon pratade med oss hela tiden. I efterhand när vi tittat på bilderna har man förstått att det var väldigt oturligt då hennes halsskydd hade åkt ner. På sjukhuset blev det en operation där man inspekterade skadorna och sydde i hop. Man kunde konstatera en mindre skada på ett ytligt halskärl.

Luleå vann finalen med 5–3 och har nu 2–0 i matcher mot Brynäs.

KLIPP: Se avgörandet när Luleå vann match två

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.