Chicago Black Hawks-tröja och Mats Hallin i Södertälje 2006. Foto: nhl.com/BILDBYRÅN

Chicagos svenske scout om skandalen i NHL: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Chicago Blackhawks svenske scout Mats Hallin kände inte till de mörkade sexanklagelserna som skakar både USA:s OS-lag och NHL.

– Jag har inte haft en aning. Det kom som en chock för alla när det började komma uppgifter i somras, säger Hallin till SVT Sport.

63-årige Hallin spelade 152 NHL-matcher och vann Stanley Cup 1983 för NY Islanders. Han vann även SM-guld med Malmö 1992. Sedan 2007 har han varit scout med Europaansvar för Chicago Blackhawks.

Han kände inte alls till uppgifterna om sexuella övergrepp från en ledare mot två spelare, vilket kom till klubbledningens kännedom under Stanley Cup-slutspelet i maj 2010.

”Känner inte till mer än vad du gör”

Det var alltså inget som var allmänt känt 2010?

– Nej. Du får nog gräva vidare. Jag känner inte till mer än vad du gör. Jag har läst mig till vad som hänt, säger Hallin.

Historien rullades upp efter att en av de utsatta spelarna lämnade in en stämningsansökan till en amerikansk domstol i maj i år. Ett par veckor senare tillsatte Blackhawks en utredning där man intervjuat 139 personer. Den presenterades i går och klubben ber om ursäkt och vicepresidenten Al MacIsaac och general managern Stan Bowman har fått lämna klubben.

Blackhawks ägare Danny Wirtz har förklarat att ingen som var med vid mörkläggningen 2010 kommer att få arbeta inom organisationen.

KLIPP: Kyle Beach träder fram som den utsatte spelaren i sexskandalen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.