Växjö föll i CHL-premiären mot Bern

Två topptippade lag ställdes mot varandra i CHL-premiären. En rafflande tillställning som avgjordes först i slutminuterna där schweiziska SC Bern tillslut besegrade Växjö på bortaplan med 2–1.

Åtta minuter in i matchen fick Växjö chans till numerärt överläge. En spelformation som de minst sagt behärskar om man ser till lagets effektivitet i powerplay den förgående säsongen.

Och 21 sekunder tog det innan Joel Persson kunde avlossa ett vackert backskott från blålinjen rätt i upp krysset.

– Jag höll först på att sjabbla lite på blålinjen men sedan fick jag ned den djupt och vi spelade lite statiskt innan jag fick tillbaka pucken igen. Jag fick till ett bra skottläge som målvakten inte hann med, säger målskytten Persson till SVT Sport.

Men innan periodens slut skulle det komma att bli ytterligare ett powerplaymål. Denna gång var det däremot SC Bern och Thomas Rüfenacht tur att kvittera efter att pucken gått mellan benen på Viktor Fasth.

Målvaktstavla av Fasth

De klara målchanserna uteblev sedan i den andra perioden. Två alltmer organiserade och defensiva lag tog plats på isen. Med knappa två sekunder kvar av mittenperiod tilldelades det schweisiska laget en utvisning för hakning genom Beat Gerber och Växjö fick återigen chansen i powerplay.

Men ineffektiviteten hos Växjö var påtaglig som missade flertalet målchanser i den sista perioden. I stället blev det bortalaget som tog ledningen genom Marc Kämpf som satte 2–1 från en dålig vinkel. Pucken, som gick mellan stolpen och benskyddet, var ett mål som Fasth skulle tagit.

”Inte tillräckligt bra”

Resultatet kom att stå sig trots spel 6-mot-4 för Växjö och en enorm press de sista två minuterna.

– Vad ska jag säga? Det är inte tillräckligt bra, helt enkelt, säger Fasth.

– Jag missade stolpen och då slank pucken in mellan benskyddet och stolpen. Men ska jag vara ärlig hade vi nog med chanser för att vinna den här matchen ändå, vi gjorde bara ett mål på hemmaplan, det räcker inte.

Ketchupeffekt för Frölunda

I matchen mellan Frölunda och österrikiska Vienna Capitals gick det desto bättre för svensklaget. Frölunda tog hem premiärmatchen med 4–1 där Charles Genoway fastställde slutresultatet i numerärt överläge.

Hemmalaget Vienna satte ledningsmålet men Frölunda behövde inte mer än 152 sekunder för att göra tre mål och vända på hela steken. Joel Lundqvist satte kvitteringsmålet och därefter kom den berömda ketchupeffekten. Innan den andra perioden är över har både Linus Nässén gett Frölunda ledningen och Max Friberg utökat den.