Chockförlust för Skellefteå AIK

De gulsvarta hade greppet men hårt kämpande hemmaspelare vägrade att släppa taget. Det blev kamp in i det sista – och en mardrömsmatch för Skellefteå

I elfte minuten klev Janne Pesonen in i handlingen för sitt Skellefteå. Från höger bröt han in framför buren och fick målvakten i sidledsförflyttning, därefter placerade han distinkt in pucken mellan benen på Košices målvakt. Pesonen gick med målet upp som bäste poängplockare i Skellefteå hitintills i Champions Hockey League (tre mål och fyra assist i turneringen).

I princip allt tydde på att Skellefteå skulle rycka åt sig en fleramålsledning, men trots avslut i mängder blev det inga fler nätrassel i första perioden. Något som skulle straffa sig.

Champions Hockey League

Trots att den andra perioden började som den första slutade, med Skellefteå press, oich trots att de svartgula (för kvällen spelandes i vitt) utökade sin ledning när Axel Holmström hittade Patrick Zackrisson, så skulle matchbilden ändras. För kort efter 0-2 får Košice chansen i power play och det dröjde bara ett par sekunder innan Marek Bartanus tryckte in reduceringen. Detta var inte det sista som Bartanus skulle ställa till med.

Bortaledningen byttes till hemmaseger

Med nio minuter kvar av matchen serverades Marek Bartanus ett friläge – och med sitt andra mål för kvällen kvitterade han, och i detta läge byttes matchbilden helt. Med hjälp av en engagerad hemmapublik börjar Košice få segervittring. Och inte ens en Skellefteåledning genom Alexander Urbom kunde stoppa det. Det var som förgjort för Skellefteå AIK ikväll. För direkt efter, i en tilltrasslad situation som krävde målkameragranskning, lyckades Košice kvittera, igen. Och med mindre än tre minuter kvar lossade sedan Košices Adam Lapsansky ett skott som inte såg otagbart ut, men som letade sig in. Košice fick maximal utdelning på sin offensiv mot Skellefteåmålvakten Erik Hanses – fyra mål på arton skott. Detta gav en högst oväntad, och kanske också orättvis, hemmaseger, 4-3.

Den sjätte oktober är det chans till revansch för Skellefteå AIK. Då spelas returen på hemmaplan.