Gabriel Landeskog lyfter Stanley Cup Foto: TT Nyhetsbyrån

Colorado NHL-mästare – vann sjätte matchen

Colorado vinner Stanley Cup efter att ha besegrat Tampa Bay med 2–1 i den sjätte matchen, och vinner därmed finalserien med 4–2.

Match nummer sex blev ytterligare ett jämnt möte mellan finalkombatanterna. Steven Stamkos inledde målskyttet för hemmalaget Tampa Bay när matchen var närmare fyra minuter gammal.

I början av andra perioden kom kvitteringen, signerad Nathan MacKinnon, där lagkaptenen Gabriel Landeskog noterades för slutspelets elfte assist. En halv period senare tog Colorado för första gången ledningen via Artturi Lehkonen.

2016–2017 slutade Colorado som sista lag i ligan. Nu är laget krönta mästare i NHL. Lagkaptenen Gabriel Landeskog har varit en del av klubben sedan 2011, då han kom dit som 18-åring. Nu fick den 29-årige stockholmaren lyfta bucklan framför lagkamraterna. Alla år av drömmar och slit gav till sist utdelning.

I matchens slutminuter täckte han ett skott, och fick mer eller mindre krypa till båset.

– Det är helt underbart, det går inte att beskriva. Allt det hårda arbetet som lagts ner under åren, det är en dröm. Jag hade en affisch när jag växte upp hemma i Älvsjö med 2001 års Stanley Cup-mästare Colorado och när jag blev draftad av Colorado sa jag att det är min dröm att vinna i den här tröjan. I dag är vi här. Att slå Tampa i deras byggnad i match sex, det är underbart, säger Landeskog till SVT.

Det blev också det avgörande målet, och 2–1 höll sig matchen ut. När slutsignalen gick fylldes luften i Amalie Arena i Florida av kastade handskar och Darcy Kuemper i Coloradomålet visste knappt var han skulle ta vägen när han slet hjälmen av huvudet och omfamnades av segerrusiga lagkamrater.

Hyllas av Sakic

Landeskog skriver också svensk ishockeyhistoria, som den andre svenske lagkaptenen genom tiderna att vinna NHL-slutspelet efter Nicklas Lidström som ledde Detroit till seger 2008. Nyckeln till att vinna Stanley Cup?

– Han har varit här länge, han blev kapten i ung ålder och växte upp i Avalanche. Jag är så glad för hans skull. Vi vet hur bra spelare och ledare han är, jag kunde inte vara gladare, säger general manager Joe Sakic till SVT

Colorado är därmed Stanley Cup-mästare för första gången på 21 år, medan Tampa Bays-segersvit är bruten.

Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelades mellan Tampa Bay och Colorado och avgjordes i bäst av sju.

Colorado vann med 4–2 i matcher.

Match 1: 4–3 till Colorado.

Match 2: 7–0 till Colorado.

Match 3: 6–2 till Tampa Bay.

Match 4: 3–2 till Colorado.

Match 5: 3–2 till Tampa Bay.

Match 6: 2–1 till Colorado.