Katherine Henderson ledde kanadensisk curling till stora framgångar. Nu går hon över till ishockeyn. Foto: Hockey Canada

Curlingkvinna ska sopa rent i kanadensisk hockey

Uppdaterad
Publicerad

Efter sexskandalerna som skakat kanadensisk ishockey anställer nu förbundet en kvinna från curlingen för att sopa rent. Kathrine Henderson kommer att tillträda sin anställning som ordförande och vd i höst i detta synnerligen viktiga uppdrag.

– Det finns inga gränser för framtiden inom ishockeyn, säger Hendersen.

Hon har de senaste sju åren varit vd för det kanadensiska curlingförbundet och haft en ledande roll i Pan Am Games i Toronto 2015 och varit ledande i organisationen i flera stora internationella företag.

Kanadensisk ishockey har skakats av flera sexskandaler. I maj 2022 blev det stora rubriker när det avslöjades att delar av JVM-laget 2018 gått över gränsen. Händelsen nådde inte domstol men den federala kanadensiska regeringen såg så allvarligt på det att man frös det finansiella stödet – vilket senare släpptes på igen efter att man fått försäkringar om att kanadensisk ishockey var säker.

”Vi kommer att ta de steg som krävs”

– Med henne vid rodret är vi övertygade om att vi kommer att fortsätta att ta de steg som krävs för att säkerställa att hockey är en säker och inkluderande sport och att det kanadensiska ishockeyförbundet drar nytta av den bästa styrningen som går att hitta, säger ordföranden i Hugh L Fraser om valet av Henderson, enligt Reuters.

– Jag kommer att arbeta för att alla kanadensare ska få en personlig hockeyupplevelse som ger den rätta känslan för dem, säger Henderson som tillträder sin anställning den 4 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.