Luleå och Linköping spelade nyligen SM-final. Foto: TT.

Hockeyförbundet oroat över de utländska spelarnas dominerande roll i SDHL

Uppdaterad
Publicerad

Flickhockeyn växer sig allt starkare. Samtidigt oroar sig utvecklingschefen för de utländska importerna i SDHL.

– Det var Luleås finskor som ledde dem till SM-guld, säger Pär Ericson som är utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet.

På SDHL är man medveten om situationen.

– Men jag tycker att det finns svenska spelare som klivit fram. På tal om Luleå gjorde ju Emma Nordin ett fint slutspel. Det är ju så att importerna höjer ligan och gör de andra spelarna bättre och skulle vi ta bort dem bara över en natt kommer vi inte att ha ett SDHL, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef i SDHL och tror att en successiv nedtrappning skulle kunna fungera på sikt. 

Satsningen på flickor 5-10 år har varit en succé. Man har gått från 2000 personer som provat på hockey säsongen 13/14 till 4500 personer den här säsongen.

– Det är jätteomodernt. Men vi har kört en rekryteringskampanj där vi skickat ut riktiga brev till 6-8-åringar som varit väldigt framgångsrik.

Ökning av tjejer som spelar ishockey

Samtidigt drivs projektet ”Behålla tjejer 10-14 år” där man kämpar för att få dem att stanna kvar inom hockeyn. Den här säsongen ser man en ökning på 400 personer i åldrarna 10-20 år som spelar hockey.

Detta ska leda till en stärkt elitverksamhet framöver. Men Pär Ericson ser en risk med allt för många utländska importer i SDHL om det innebär att svenska spelare knuffas undan.

– Problemet är att i de bästa lagen är det de utländska spelarna som har ledande roller. I finalen var det Luleås finskor som ledde dem till SM-guld. Det är klart att jag som utvecklingschef vill se fler svenska spelare i såna roller, säger han.

I mästarlaget Luleå är nio av 22 spelare utländska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.