Leif Boork och Jenni Asserholt. Foto: Bildbyrån (Montage)

Boork inför VM-premiären: ”Skadorna har stört”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna kliver i natt in i VM. Ett skadedrabbat landslag med åtta VM-debutanter ska ta sig an Tjeckien – ett inte helt optimalt läge erkänner förbundskaptenen Leif Boork.

”Skadorna har stört om jag ska vara helt ärlig. Samlingarna har varit sönderryckta på grund av laborerandet med formationer”, säger han till SVT Sport.

Senast Damkronorna tog medalj i VM var 2007. Ett svältfött landslag törstar nu efter framgång, men uppladdningen inför årets turnering hade kunnat vara bättre.

Förbundskapten Boork fick tidigt veta att två absoluta toppspelare hade ådragit sig allvarliga skador som uteslöt VM-spel. Modos Erika Grahm och Luleås Emma Nordin är inte bara nyckelspelare utan även ledare utanför isen. En slagkraftig duo som försvagar årets chanser till framgång ordentligt. Nordin blev dessutom utsedd till årets anfallare i Riksserien.

Ishockey-VM

Asserholt mirakulöst återställd

Men det stannar inte där. Anna Borgqvist, som var Damkronornas skyttedrottning i Malmö förra året, har haft problem med sina knän och opererat dessa fem gånger de senaste fem åren. Hon som spelade i samma kedja som just Nordin/Grahm.

Kapten Jenni Asserholt blev mirakulöst återställd efter sin skada lagom till damernas SM-slutspel och har inte haft den säsong hon önskat sig heller. Lägg till åtta VM-debutanter så förstår ni att ekvationen knappast pekar mot medalj.

”Ett bra och stabilt lag”

Boork är medveten om detta men menar ändå att truppen är homogen.

– Alla har varit med länge och alla har ett fundament att stå på. Vi har ett bra och stabilt lag, säger han till SVT Sport.

Sverige valde i år ett genrep mot Kanada. Matchen slutade 9-0 till Kanada. Fem respektive fyra mål släppte svenska målvakterna Sara Grahn och Minatsu Muarase in. Men resultatet ska inte störa självförtroendet, enligt Boork.

– Nej, de ska klara detta mentalt. Det är därför vi kör våra marscher mitt i natten när jag väcker tjejerna oannonserat. Just för att de ska klara av att skaka av sig den här typen av motgång, ler förbundskaptenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet